вівторок, 16 березня 2010 р.

Чи була живою канівська риба?


На водосховищі рибу збирали мішками. Дехто говорить, що мертвою вона була давно
Поселення у Конча-Заспі збережені, втім, унаслідок спуску води із Київського водосховища знищені тонни риби. Очевидці розповідають: картина була вражаючою. Рівень води у водосховищі знизився на 3-4 метри і крига опустилася просто на рибу, подекуди – на цілу товщу риб, що повільно здихали.
Люди зійшли на берег із мішками, пакетами та сачками, збираючи її кілограмами. Утім, за свідченнями рибалок, далеко не уся риба загинула саме від спуску води.
«Риба поснула і здохла ще до того, як спустили воду – поділився із громадським рухом «Разом із тобою» рибалка Валерій із Лютіжа. – Ми назбирали двадцять п’ять кіло, і ще б унесли. Однак за зябрами, за тим, як легко відстає луска, стало видно, що чимало риби у водоймі вже було мертвою».
Рибалки впевнені, що усього цього можна було б уникнути, аби влада, як і обіцяла, зламала кригу на водосховищі минулого місяця. Тоді риба не збиралася б біля рибацьких лунок на мілководді. Також масового знищення риби можна було б уникнути, якби воду спускали повільно, дозволяючи їй піти на глибину.
Погоджуються із цією думкою і самі посадовці, відмічаючи між тим, що зробили усе можливе, щоби врятувати рибу. У коментарі, наданому газеті «Сегодня», директор каскаду київських ГЕС и ГАЕС Микола Бідний відмітив: «Рішення спускати воду було прийняте міжвідомчою комісією при Держкомводгоспі в інтересах усієї країни. І ми понизили рівень води на півтора метри і не робили цього одночасно, а по два-три сантиметри на добу. Так, це мінус, що на мілководді придавило рибу, однак ми рятували людей! І якби на водосховище прийшов криголам, то масового вимирання риби не сталося б». «На цьому тижні судно візьметься до роботи» - додав він.
Можна тільки уявити, що станеться із водою у кранах після того, як продукти розкладу мертвих риб потраплять до водозаборів, звідки п’ють воду Київ та міста Київської області, розташовані над Дніпром. Цього року містяни вже неодноразово помічали неприємний запах та некондиційний колір води у себе в домівках. Тепер Київводоканал знову проситиме грошей на її очистку. Можливо, вони їх таки допросяться, однак чи зрадіють цьому жителі інших міст, які також питимуть цю воду після Києва, а також чи будуть щасливі кияни, які знову заплатять за бездіяльність влади та спасіння кончазаспівських домівок - громадському рухові «Разом із тобою» невідомо.
Єдине, що можна додати, наслідуючи керівника ЦОС Київдержрибохорони Ігоря Тихолаза – на п’ять років про рибалку можемо забути.

Немає коментарів:

Дописати коментар