четвер, 25 березня 2010 р.

Отруйний п’ятий полігон


Гігантське сміттєзвалище у Київській області знову загрожує екологічною катастрофою
Отруйна рідина з п’ятого полігону вже кілька років тому почала поширюватися за межі сміттєзвалища. Цією ж весною, у зв’язку із метеорологічною ситуацією зона забруднення може стати неконтрольовано більшою. У разі поширення постраждають не тільки найближчі села - Креничі, Підгірці, Ходосіївка, Дмитровичі і Романків. Проникнення фільтрату у ґрунтові води може негативно вплинути на якість еоценового (бучацького) водоносного горизонту, який широко використовується для водопостачання прилеглих населених пунктів.

Полігон №5 на перший погляд видається такою собі страшилкою що згадується у ЗМІ на рівні з напівміфічним землетрусом, Київським водосховищем, Бортничівською станцією аерації та рештою об’єктів, про які починають вести мову різноманітні діячі одразу, як тільки виникає необхідність пропіаритися на екології.
Ми вже звикли ставитися до цих слів із недовірою. Однак у випадку із полігоном ЗМІ можуть підвести себе самі, зігравши роль хлопчика, що кричав «Вовки!». А ми, призвичаївшись до перебільшень екологічних проблем, можемо не помітити їх, у разі, якщо вони виникнуть насправді.

Історія закриттів

П’ятий полігон – відоме київське сміттєзвалище, що приймає до 60% усіх побутових відходів столиці. Об’єкт проблемний, не дуже шанований місцевими жителями, що вже не раз ставали на захист свого здоров’я, іноді (не фігурально) грудьми закриваючи під’їзди до об’єкту.
Декілька відомих фактів: фільтрат (отруєна хімікатами рідина), що утворюється при експлуатації полігону, тут не знешкоджується належне, захисні бар’єри не витримують, тиск фільтратів на дамби досяг критичної межі ще чотири роки тому.
Полігон, що належить ВАТ «Київспецтранс», починаючи з 2000 року то закривали, то знову відкривали. Відкривали переважно завдяки домовленостям із Обухівським районом та обіцянкам зробити все необхідне для переробки сміття.
Основним висновком Санепіднагляду та Державного управління охорони оточуючого середовища у м. Києві із року в рік у різних формулюваннях був такий: «Протягом останніх 10 років на Полігоні №5 постійно порушуються санітарні правила утримання об’єкту. Полігоні твердих побутових відходів являється джерелом негативного впливу на показники медичної екології, що може негативно впливати на населення, яке проживає в зоні дії полігону».

ВІН працює

На початку 2010 року ситуація навколо переробки сміття знову стала напруженою.
Як стало відомо журналістам Громадського руху «Разом із тобою», це сталося тому, що дозволу на розміщення відходів на П’ятому полігоні у 2010 році Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Київській області для ВАТ «Київспецтранс» не дало.
Не дало тому, що МОЗ вимагали за висновками держсанепідеміологічної експертизи* щоби ВАТ «Київспецтранс» виконали певні умови.
Наприклад, виділили ділянки для складування ущільнених ТПВ після сортувальних станцій; розробили і впровадили технології рекультивації карт, засипаних більше 20 років тому, впровадили технології використання цих земель для повторного складування ТПВ. Одними із найголовніших вимог були забезпечення роботи установки переробки фільтрату VОММ, укріплення захисної дамби І та ІІ черги полігону.
Однак на початку року замість того, щоби виконувати ці вимоги, адміністрація ВАТ «Київспецтранс» … позивається до Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Київській області у Окружному адміністративному суді м. Києва. І знову починається судова тяганина.
Ми пишемо знову, бо насправді в «Київспецтрансі» вже набили руку на судах. Наприклад, їхньою адміністрацією в Окружному адміністративному суді м. Києва була скасована дія постанови головного державного санітарного лікаря Київської області №6 від 04.02.2008р. (У ній йшлося про тимчасове призупинення роботи полігону та застосування адміністративно-запобіжних заходів за порушення санітарного законодавства).
Санітарна служба Київської області оскаржила це рішення в Київському апеляційному адміністративному суді, на що ВАТ «Київспецтранс» направив до Вищого адміністративного суду України касаційну скаргу, за результатами розгляду якої судом ухвалено відкрити касаційне провадження на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 01.10.2008р. та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 13.01.2010р.


А віз і нині там


Постійна судова тяганина не відміняє того факту, що ще у 2009 році в МОЗ України, керуючись результатами державної санітарно-епідеміологічної експертизи**, встановили, що фільтрат поширюється за межі полігону, а саме по долині балки Марусин Яр. І, хоча він не досяг минулої весни найближчих населених пунктів, експерти засвідчили: «У зв’язку зі зміною метеорологічних умов можливе значне збільшення об’єму фільтрату, що суттєво посилить навантаження на захисні дамби та може призвести до його витікання, що в свою чергу призведе до забруднення довкілля та негативно вплине на стан здоров’я та умови проживання населення в зоні дії полігону».
У зоні екологічного лиха можуть опинитися Креничі, Підгірці, Ходосіївка, Дмитровичі, Романків… Більше того, біля полігону тече річка Віта, що впадає в Дніпро. І якщо отруєні хімічними сполуками води досягнуть її, масштаби ймовірної катастрофи стануть неоціненними.

Коментарі:

Олександр, власник земельної ділянки у с. Підгірці:

Не скажу, що нас, місцевих жителів останнім часом сильно турбували питання, пов’язані із П’ятим полігоном. Ще чотири роки тому, щойно ми заселилися тут, я зробив проби води у нашій свердловині, і вона виявилася якіснішою і чистішою за Київську. Тому сьогодні ми не сильно переймаємося тим, що робиться на сміттєзвалищі, тим більше, що воно розташоване досить далеко від нас. Вважаю, що не треба шукати проблем там, де їх немає.


Олена, жителька с. Підгірці:

Я чула, що колись жителі навколишніх селищ протестували проти роботи П’ятого полігону. Однак власне я не бачу в ньому особливої небезпеки, принаймні, біля нашого будинку ніколи не було зайвих запахів, та й вода добра.


Олександр, житель с. Романків:
Ті люди, що не зважають на цю сміттєву міну вповільненої дії, просто не уявляють, на що себе наражають, нехай сходять і подивляться, хоч здалеку, що це за П’ятий полігон. Я вважаю, що звалище необхідно закрити, закрити назавжди, а то інакше одного дня ми прокинемося серед хімікатів.

Ігор Дармостук, керівник виконкому громадського руху «Разом із тобою»:
Проблема сміттєзвалищ характерна для усієї України. В наших містах не вистачає контейнерів для сміття, сміттєзбиральних машин, повсюди виникають стихійні звалища, а на Київщині проблема ускладнюється ще й тим, що часто-густо сміттєзбиральні машини навіть не довозять сміття до місця призначення. Про це відкрито говорять самі комунальні служби: водії, економлячи паливо, скидають сміття у найближчі лісопосадки.
Натомість, П’ятий полігон – це один із прикладів того, що громада спроможна привернути увагу суспільства до своїх проблем. Адже саме жителі навколишніх сіл у 2006 році блокували в’їзди на сміттєзвалище, намагаючись добитися від «Київспецтрансу» удосконалення функціонування полігону. І певні поступки вони тоді отримали.
З одного боку ми розуміємо, що закриття полігону може призвести до того, що Київ просто таки потоне у бруді. Минулого року аналогічну ситуацію ми вже бачили в Тернополі.
Однак тимчасове закриття полігону з одночасним посиленням контролю за стихійним скидуванням сміття може поліпшити ситуацію. Переконаний, якщо суд поставить керівництво полігону та міста Києва перед дилемою: або працюєте, дотримуючись усіх норм екологічної безпеки, або закриваєтесь, то і бізнес, і представники влади зможуть віднайти необхідні важелі і кошти, аби зняти цю проблему.

Довідка:
Яблуко розбрату
Останні три роки «Київспецтранс» робив певні кроки у напрямі покращення умов експлуатування сміттєзвалища. Так, наприклад, на замовлення підприємства у 2008 році був розроблений проект з реконструкції та технічного переоснащення полігону ТПВ №5. Проект був схвалений в МОЗ і полягав у тому, що віднині накопичений та новоутворений фільтрат з переповнених ставків полігону буде перероблятися установкою термічного оброблення фільтрату VОММ. Вироблена була і затверджена МОЗ і схема поводження із продуктами переробки фільтрату.
На жаль, установка припинила роботу через кілька днів після старту. Натомість неї як самостійна одиниця запрацювала станція з переробки фільтрату РАLL RОСНЕМ, після якої утворюється концентрат фільтрату, шляхи знешкодження якого на даний момент не визначені.


*(Державна санітарно-епідеміологічна експертиза від 26.03.2009р. №05.03.02-07/16865).
**(Експертиза №05.03.02-07/16865, «Матеріали щодо можливості подальшої експлуатації полігону ТПВ №5» від 26.03.2009р.).

Немає коментарів:

Дописати коментар