вівторок, 9 березня 2010 р.

Квартири у київській області залишаться недобудованими?

За даними експертів біля 50% усіх забудов Київщини сьогодні заморожене. Це найбільша кількість законсервованих будинків з-поміж усіх областей України. Лише з початку 2010 року в Київській області призупинено будівництво на 30-ти об’єктах, а це 32% від загальної їх кількості. Часто така зупинка будівництва означає, що чийсь дім залишиться недобудованим на невизначений строк.

Значна кількість не проданих на первинному ринку квартир спричинена спадом попиту на житло в області.
Забудовники опинилися у пастці: в кризу продажі впали і грошей на продовження будівництва у компаній немає.
Ці гроші могли б надійти від покупців майбутніх квартир, однак їх нема якраз через те, що будівництво заморожене. Також питання криється і у цінах на житло. За нашими даними, на території Київської області мінімальна ціна за квадратний метр житла складає біля $1800. А це не зовсім по кишені для потенційного покупця, а це в свою чергу б’є по гаманцю вкладників та будівельних компаній.
Альтернативою, що дала б змогу забудовникам завершити проект, могло б стати банківське кредитування, однак воно переважно згорнуте, а нові кредити отримати нереально.
Саме тому обсяги законсервованого житла за період кризи досягли 4 мільйонів квадратних метрів.
Не райдужна ситуація і у забудовників котеджних містечок Київщини. Із приблизно 70 котеджних містечок, будівництво та продаж обєктів у яких почалися у 2008 році, якоюсь діяльністю можуть порадувати тільки 12 (приміром, «Олімпік-Парк», «Маєток», Green Hiils, «Золоче»). Повільне будівництво йде приблизно у 20 містечках (наприклад, «Іванково», Rivera Villas). Решта ж не тільки заморозили будівництво, але й частково припинили продажі.
Втім, як прокоментував ситуацію Громадському руху «Разом із тобою» Валерій Михайлівський, спеціаліст з продажів компанії-забудовника «САН», ситуація не критична. «Проблема заморожених будівництв викликана лише боязню вітчизняного покупця купувати нерухомість у недобудовах. Криза має на це мінімальний вплив, – вважає пан Михайлівський. - Сьогодні придбати однокімнатну квартиру вже у готовому будинку коштує приблизно $50 тис., натомість двокімнатна у будинку, котрий ще не завершено, коштує $19-20 тис.». Також Валерій розповів, що останнім часом попитом у киян користуються невеликі пристоличні будинки котеджного типу не більше 5-6 поверхів. Конструкція будівлі зумовлює її невисоку ціну і швидке будівництво.
За його словами бити на сполох власникам недобудованих квартир не треба бити на сполох. Будівництва, котрі зараз заморожені, відновляться та здадуться власникам, із затримкою максимум в 1-2 роки. Новенькі квартири все таки ощасливлять своїх власників, і вже скоро житлове питання мешканців області буде вирішено.

Немає коментарів:

Дописати коментар