середу, 24 березня 2010 р.

Чи поборемо туберкульоз?

24 квітня світ відзначає День боротьби із туберкульозом – хворобою бідних людей і важких часів.
Щорічно від туберкульозу помирає майже два мільйони людей, а третина всього людства є інфікованою. Україна відзначає цей день починаючи з 2002 року. Адже сьогодні ми за кількістю хіміорезистентних форм цієї хвороби посідаємо перше місце в Європі і 4 місце в світі.
Рентгенмобільність
Офіційно епідемія в нашій країні зареєстрована у 1995 році і, не зважаючи на чутки про поступове скорочення кількості жертв, ситуація і досі залишається невтішною. Так, наприклад, лише у 2009 році рівень захворюваності на туберкульоз серед підлітків Києва зріс на 30%.
Головною сьогоднішньою новиною є те, що до дня боротьби із туберкульозом київська мерія проведе акцію «Зупинимо туберкульоз», яка передбачає проведення безкоштовного анонімного обстеження киян та гостей міста за допомогою пересувного флюорографа.
Це непогане починання, Громадський рух «Разом із тобою» також планує провести подібний захід у містах Київської області. Адже ми маємо перед собою яскравий приклад – захід по обстеженню донеччан, у результаті якого виявилося, що із десяти «людей з вулиці», які перевірили стан своїх легенів в рентгеномобілі, шестеро – хворі на туберкульоз і не підозрювали про це.
Адже туберкульоз – хвороба тиха і підступна, що роками може розвиватися в легенях, а передається легко, повітряно-крапельним шляхом.
Лікарняне питання
Причиною, яка спонукає чисельні організації проводити заходи із медичного обстеження громадян, використовуючи мобільні машини, є те, що до лікарень багатьох із нас не загониш і силою.
Основними причинами епідемічної ситуації в Україні називають низький рівень життя і санітарної культури населення, неякісне харчування, недоступність ліків і кваліфікованої меддопомоги, однак ми хочемо додати сюди ще й занедбаність системи охорони здоров’я.
«Лікарні не можуть нормально функціонувати за відсутності необхідного укомплектування, транспорту, ліків, зарплатня медпрацівників є катастрофічно низькою, на них не розраховані жодні програми соціального забезпечення, - коментує ситуацію голова ГО «Медична громада», головний лікар Київської обласної лікарні Микола Анкін. – Не дивно, що громадяни часто нарікають на послуги лікарень. Однак чи замислюється хтось із нас над тим, що і самим лікарям не подобається ситуація, що склалася?».
Для Київської області можна додати й ще одну проблему – ситуація у сфері охорони здоров’я складається не на краще в першу чергу через те, що завдяки певним адміністративним механізмам в область не надходять кошти, призначені на державні програми охорони здоров’я. У тому числі – і на боротьбу с туберкульозом. (Так, в 2009 Київська область не отримала коштів на знезараження продуктів життєдіяльності хворих тублікарні №1).
У наш час туберкульоз, що визнаний всесвітнім лихом щорічно забирає життя 1,6 мільйонів людей, більшість із яких – жителі країн, що розвиваються.
Однак кожному із нас варто пам’ятати, що наше здоров’я у наших руках, а сучасна медицина виліковує від 92 до 95% випадків цієї хвороби.

Немає коментарів:

Дописати коментар