середу, 24 березня 2010 р.

Дешеві квартири в Київській області


Для кого буде доступним доступне житло

У 2010 році в Україні збудують 16,3 тисяч м² доступного житла. В рамках цієї державної програми забудова вестиметься і в Київській області – на оборонних землях.

Проект «Доступне житло», розроблений Міністерством регіонального розвитку і будівництва, передбачає, що 30% вартості квартири сплачується державою, а інші 70% - коштами покупців. Автори проекту запевняють, що сьогодні головним завданням Міністерства регіонального розвитку і будівництва є створення таких умов, за яких громадяни зможуть самостійно купувати квартири. Міністерство відповідає за розгортання будівництва в першу чергу для тих людей, чий рівень доходів не дає права на соціальне житло, але й не є достатнім для вирішення житлових проблем власними силами.
Наразі іпотечні кредити залишаються непід'ємним тягарем для громадян - з урахуванням банківських зборів і комісій вартість кредиту складає близько 27% річних. Проте Національний банк України готовий знизити кінцеву кредитну ставку до 15-16% річних шляхом рефінансування комерційних банків, що братимуть участь у програмах будівництва доступного житла.
За словами заступника міністра регіонального розвитку і будівництва Дмитра Ісаєнка, середня вартість квартир у країні зараз становить 4200 грн за 1 м². А за умови запропонованої в проекті 30-відсоткової державної компенсації, житло стане цілком доступним.
Втім, деякі експерти запевняють: у проекті доступного житла є одне дуже слабке місце. В ньому не створено механізму, який дозволятиме виділяти житло саме тим людям, які того потребують, а не тим, хто ближче до годівнички і лише користується привілеями і субсидіями, призначеними для інших. Немає системи контролю, яка покаже, що житло справді надане черговикам, що його потребують.
Ми протягом тривалого часу спостерігаємо парадоксальний принцип, за яким суспільні блага і пільги розподіляються між громадянами, що роками стоять в черзі і сподіваються отримати від держави підтримку, і тими особами, для яких питання фінансової допомоги з боку держави є, щонайменше, соціально некоректним.
Стосовно Київщини Громадський рух «Разом із тобою» вже писав про ситуацію, що складається навколо будівництва житла. Тому певне пожвавлення на ринку не було б зайвим. Тим більше, що доступне житло – все ж надія для людей, перед якими постала перспектива отримати квартири лише через 75 років.
Адже у квартирній черзі існують три підчерги: загальна, першочергова і позачергова, у кожній підчерзі є загальні, першочергові і позачергові члени (а ще ті, кого в ній ніколи «не стояло»).
І за цих умов для молодої сім’ї сьогодні можливість отримати квартиру не через 75 років, а хоч і з доплатою – найближчим часом, є обнадійливою.
«Аби цей проект досяг своєї мети, потрібні не тільки відповідні зміни у законодавчих актах, статтях, прийняття нормативних документів на рівні уряду. – коментує новину голова виконкому Громадського руху «Разом із тобою» Ігор Дармо стук. - Важливим чинником впливу на дії місцеві органи влади також може бути і контроль самої громади».

Немає коментарів:

Дописати коментар