четвер, 1 квітня 2010 р.

На Київщині побудують перший оптовий сільгоспринок


Як повідомив міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк, пілотний проект з будівництва оптового сільгоспринку буде реалізовано на Київщині.

На появу таких ринків давно вже чекали фермери, які наразі не мають можливості збувати продукти (в першу чергу овочі та фрукти) безпосередньо споживачам, без участі перекупщиків. Адже відомо, що закупівельні ціни останніх навіть не завжди покривають витрати на вирощування продукту. Будівництво таких ринків по всій країні почнеться саме з Київської області, адже тут, за словами міністра, сконцентровано найбільше споживачів і є хороша транспортна розв’язка.

На реалізацію проекту з держбюджету в 2010 році буде виділено 250 млн. грн. Наразі вже є інвестори, зацікавлені у втіленні цього проекту в життя. Фінансову підтримку будівництву готові надавати такі країни як Корея, Італія та інші. В подальшому планується зведення 25 оптових ринків по всій Україні - в кожній області. Фахівці переконані, що це сприятиме стабілізації цін та налагодженню збуту.

«Парадоксально, що ми, аграрна країна, досі не маємо розвинутої інфраструктури ринку сільськогосподарської продукції. До 90% плодоовочевих в Україні вирощується у невеликих приватних господарствах, власники яких в нинішній ситуації просто не мають належних умов, аби вигідно реалізовувати невеликі партії товару і мати стимул розширювати виробництво», – прокоментували новину Громадському руху «Разом із тобою» експерти.

На виході маємо нонсенс: в той час, коли вітчизняний виробник не може продати власний товар, вітчизняний супермаркет закуповує ту саму продукцію з-закордону, оскільки там можуть одразу надати велику партію! Оптові ж ринки мають своїм завданням комплектувати затребувані за обсягом товарні партії і виконувати роль оператора оптової торгівлі. Крім того, там проводиться необхідна передпродажна підготовка продукції: миття, фасування, пакування відповідно до вимог оптового покупця, здійснюється контроль якості і формується адекватна ціна, що згодом служить орієнтиром для інших суб’єктів ринку. Крім того, розвинена національна мережа оптових ринків регулює розподіл дефіцитних і надлишкових товарів між регіонами, рівномірно розподіляючи товари за оптимальною вартістю.

А отже, якщо такий проект на Київщині буде реалізований, ми матимемо позитивні тенденції - пожвавлення економіки, заохочення вітчизняних виробників, об’єктивність цін. Та й у столичних супермаркетах буде більше свіжого, власного продукту.

Немає коментарів:

Дописати коментар