пʼятницю, 16 квітня 2010 р.

Пенсіонери Київської області на межі виживання?


Від проблем із формуванням бюджету, схоже, знову постраждають пенсіонери. Як повідомила вчора перший заступник голови Адміністрації Президента України Ірина Акімова, на сьогодні загальний дефіцит пенсійного фонду України становить 30 млрд. грн.
Крім того, днями прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив про те, що пенсіонери, що працюють, отримуватимуть пенсію у розмірі 50% відсотків від звичайної, проте не нижче прожиткового мінімуму.
Варто відмітити, що згідно офіційних даних в 2009 році розмір повної пенсії 6 285 мешканців Київщини складав суму, дуже наближену до цього самого мінімуму. А зважаючи на підвищення цін, про що Громадський рух «Разом із тобою» писав ось тут, виникає резонне питання: чи можливо взагалі сьогодні вижити на пенсію?
В нашій країні сьогодні виникла парадоксальна ситуація: при тому, що на пенсійні виплати витрачаються незвично високі для європейських країн 18% ВВП, кінцеві результати ми отримуємо набагато гірші.

100 гривень на тиждень
Як вже повідомляв Громадський рух «Разом із тобою», ціни на продукти харчування щомісячно зростають разом із розміром державного боргу по соціальних виплатах. Сьогодні на території Київської області проживає 533 355 пенсіонерів, у тому числі 238 тисяч (44,7%) мешкають у сільській місцевості та понад 25 тис. пенсіонерів - колишніх військових.
Середній розмір пенсії на сьогодні складає: у чоловіків 1 000 грн, у жінок 600. Уявімо, як же можуть прожити люди на ці гроші протягом місяця.
В середньому витрати на житлово-комунальні послуги для мешканця однокімнатної квартири у Київській області складають близько 200 грн. на місяць без врахування пільг для учасників війни, чорнобильців та учасників бойових дій. За решту грошей людині необхідно забезпечити собі нормальне харчування, купувати продовольчі товари та одяг, організовувати своє дозвілля, слідкувати за здоров’ям, відкладати гроші на ліки, щорічний відпочинок, непередбачувані витрати, мати можливість зробити онукам подарунки на День народження – тобто, вести повноцінне життя середнього пенсіонера європейської країни.
Що ж маємо на виході в нас? Пенсіонерка Київської області за тиждень може дозволити собі придбати: десяток яєць, 1 упаковку прального порошку, 1 хліб, декілька морквин, 3-4 голівки цибулі, упаковку гречки, засоби гігієни на 29 гривень, хліб та цукор. Зрештою, якщо витрачати на тиждень лише 100 гривень, то за місяць не назбирається жодної вільної гривні, на які можна придбати одяг, або ж подарунок онукові…
У пенсіонерів ситуація трошки краща – вони можуть собі дозволити витрачати аж 200 гривень на тиждень. Однак у ці витрати не входить ані одяг, ані, що дуже важливо – ліки.
Щоби підготуватися до зміни сезонів людині треба витратити щонайменше 515 грн, навіть враховуючи покупку одягу на секонд-хенді, на вагу…
Таким чином, люди, що все життя чесно працювали для держави, сподіваючись на гідну старість, виявляються приреченими на принизливе та вбоге існування. Боляче бачити, як наші пенсіонери рахують свої копійки біля прилавків, їхній старий одяг та налякані очі. Нажаль, сьогодні в нашій державі старі люди без допомоги дітей залишаються цілком безпомічними.

Немає коментарів:

Дописати коментар