понеділок, 19 квітня 2010 р.

Місто-Історія. Де відпочити у Переяслав-Хмельницькому

Громадський рух «Разом із тобою» продовжує свій цикл матеріалів, присвячених туристичним маршрутам Київської області, маршрутам одного дня.

Про Переяслав-Хмельницький не знає, мабуть, тільки лінивий. Добиратися туди досить просто - від Києва поїхати на Бориспіль, за містом повернути праворуч, на трасу «Київ Черкаси» і хвилин за 25 ви вже у Місті Музеїв, їх у Переяслав-Хмельницькому більше 20. А що вже 371 нерухомих пам'яток історії й архітектури українського народу – 371 – ми мовчимо.

Насправді, Переяслав-Хмельницький гідний того, щоби стати місцем відпочинку на вихідні, можливо, навіть не на один день. Навесні місто просто тоне у свіжій зелені, квітне білими вишнями, радує мальвами. Не дарма тут Тарас Шевченко написав свої найкращі твори, серед яких - «Заповіт», «Наймичка», «Єретик», «Кавказ», «І мертвим і живим». Тут жив та працював у Переяславському колегіумі Григорій Сковорода, тут він написав «Сад божественних пісень» та найвизначніше «Всякому городу нрав і права». Тут же, у Переяслав-Хмельницькому, Гоголь задумував свого «Вія»…

Що ж подивитися – спитаєте ви? А ось що.

Вперед, в минуле під відкритим небом

За 80 кілометрів від Києва розташоване місто і всесвітньовідомий національний історико-етнографічний заповідник "Переяслав", один із найбільших заповідників України. Схожий на Пирогово, але багатший музеями, цей заповідник зберіг справжній дух стародавньої України, тої, якою захоплювалися поети і письменники усіх часів. Тої, від якої так завжди теплішає на серці.
Заглядаємо у довідник: «До складу історико-етнографічного заповідника "Переяслав" входить 371 нерухома пам'ятка історії й архітектури українського народу, 25 тематичних музеїв, у фондах яких зберігаються 166 000 експонатів. Серед них - колекції, що мають світове значення: 11 церковних споруджень, 16 млинів, зібрання давньої кам'яної скульптури й похоронних саркофагів епохи міді й бронзи (69 од.), матеріали поселень трипільської культури, скіфського часу, Черняхівскої культури, ікон ХVІІІ-ХХ ст…»

Найвідомішим у місті є Музей народної архітектури та побуту під відкритим небом, що має кілька відділів: село Середньої Наддніпрянщини ХІХ ст., ремесла українського пореформенного села, вітряки, відділ найдавнішого часу.
Він чимось дуже схожий на Пирогово – ті самі дерев’яні церкви і вітряки, милі серцю хатинки-мазанки, у яких розкладені елементи побуту звичайних селян. Тут відбудовані цілі села та селянські подвір’я, немає ресторанів, охайно і тихо. До того ж саме тут розташовані численні музеї – музей рушника, бджільництва, транспорту, пошти, української православної церкви. Тут зберігається зброя козаків часів Богдана Хмельницького, маятник «Фуко», парашут Юрія Гагаріна.
Дуже цікавим є музей Хліба. Тут зібрані різноманітні пристрої, якими українець обробляв хліб віддавна донедавна. Є трактори, сіялки, комбайни, усюди можна підійти, подивитись, помацати, сфотографуватись…
Не менш захопливою є екскурсія по курганах, кам’яних бабах, половецькому святилищу, житлами Трипільської (ІІІ–ІІ тис. до н.е.) та Черняхівської культур. А ще, звичайно, музеєм Космосу.

І трошечки ще
Крім Переяславської ради 1654 р., славне містечко Михайлівською церквою, з її дзвіницею та її музеєм (1646 р.), Вознесенським собором (1700 р.), які збудовані на кошти Івана Мазепи, Борисоглібською церквою (1839 р.) та Колегіумом (1753 р.).
Також, якщо день ще не сплив, а оглянути цікавинки хочеться, можна завітати до с. Циблі, що знамените залишками древнього городища та руїнами церкви на березі Канівського водосховища, завітати на скіфський курган, Ташанське озеро на території парку-памятки, с. Ташань. Провести час також можна на Змієвих валах біля с. Велика Каратуль. Дуже красива навесні природа на річці Трубіж.


Ресторани

Звичайно, що після такої прогулянки, захочеться смачно попоїсти. Ми рекомендуємо ресторан «Козачок», що на виїзді з Переяслав-Хмельницького. Тут тихо, затишно, по-домашньому.
Однак тим, хто хоче оглянути трошки більше закладів харчування, пропонуємо ще й такий перелік:
Переяслав-Хмельницький, ресторани:
- «Міленіум» (Б Хмельницького 129)
- Песторан-бар «Прем’єр» (Покровська 35),
- Кафе-бар «Ірена» (Покровська 41),
- Кафе-бар «Корчма» (Вул. Грушевського),
- Піцерія «Елефант» (Б. Хмельницького 97).

Громадський рух «Разом із тобою» бажає вам приємного відпочинку!

Немає коментарів:

Дописати коментар