середа, 14 квітня 2010 р.

Туристичні маршрути Київської області. Де відпочити у Білій Церкві


Із настанням теплої пори року мандри стають все більш актуальною темою. Україна – справжня скарбниця для тих, хто не любить сидіти на місці. Тож для вас Громадський рух «Разом із тобою» починає серію матеріалів про цікаві туристичні маршрути Київської області.

Окрім величезної культурної спадщини самого Києва, велику цінність представляють архітектурні та природні пам’ятки Переяслав-Хмельницького, Білої Церкви, Богуслава та інших місцинок нашої області.
Однак серед усіх міст області насамперед виокремлюють, звичайно ж, Білу Церкву. Цікаво, що тут жили і працювали свого часу Лесь Курбас та Таїсія Повалій.
Плануючи сюди поїздку, краще розраховувати на один день, за цей час ви можете відвідати всесвітньовідомий білоцерківський дендропарк, а також прогулятися містом, розглядаючи пам’ятки архітектури.

Дендропарк «Олександрія»
«Біла Церква і «Олександрія» були дійсним феодальним герцогством з двором, з величезною кількістю людей, котрі харчувалися навколо двору, з великими конюшнями породистих коней, з полюваннями, на які з'їжджалася вся аристократія Південно-Західного краю». – писав про часи Браницьких у Білій Церкві Микола Бердяєв в своєму «Самопізнанні».
Розташований на 200 гектарах білоцерківської землі, був і залишається одним із найвизначніших місць Білої Церкви і цікавий перш за все більше ніж 600-ма видами екзотичних рослин, численними статуями, містками, мініатюрними водоспадами.
Заснований більше ніж 200 років тому, парк був резиденцією Браницьких, дочка яких Єлизавета Воронцова стала для Олександра Пушкіна, що бував тут, прообразом Тетяни Ларіної.
Прогулюючись парком, ви зможете пройти дорогами, де бував імператор Олександр І, Муравйов-Апостол, Пестель та інші декабристи, що саме тут обдумували замах на царя.
«Олександрія» прославилася у Європі завдяки багатству флори, лабіринтам доріжок, численним каскадам озер. Його красою захоплювалися Пушкін, Міцкевич, Державін, Шевченко.
Також парк вважається зразком садово-паркового мистецтва англійського романтичного ландшафтного стилю XVIII – XIX віків. Перебуваючи на його території, варто звернути увагу на будинок графського садівника Станге.
Є тут і свої легенди. Вони свідчать, що під ротондою дендропарку захоронений князь Потьомкін-Таврійський. А за другою легендою графські озера Браницьких були засаджені отруйними плющами та папороттю, щоби місцеві не виловлювали там екзотичних риб.
Біля входу до парку встановлені пам’ятники Пушкіну і Шевченку. Відомою є Сонячна галявина дендропарку розміром 7 гектарів, а також збудована у стилі стародавнього грецького амфітеатру колонада «Луна» з унікальною акустикою.

Мандруючи містом
Біла Церква знаменита також своїми пам’ятками архітектури. Так, наприклад, у центральній частині міста знаходиться Спасо-Преображенський кафедральний собор, збудований у дворі напівзруйнованої Микільської церкви (вул. Гагаріна 10). Микільську церкву заклав особисто Іван Мазепа, що народився неподалік, в родовому помісті - селі Мазепинці - і вважав цей край своєю батьківщиною. В цих краях Мазепа нажив свої статки і десь тут, кажуть, знайшли скарбницю гетьмана.
Відомий також костел Іоанна Хрестителя на Соборній Площі 4, збудований італійцем Домініко Ботані. Тут проходили відомі на весь світ концерти органної музики. Костел розташований на Замковій горі, на місці князівського дитинця, де колись стояла та сама біла церква, на честь якої і назвали місто.
Також із пам’яток варто відмітити Церкву Святої Марії Магдалини, яка розташована за адресою вул. Шкільна 11/16 ( збудована у XVIII столітті) та
Дім Дворянських зібрань, збудований у XIX столітті (бульвар 50-річчя Перемоги 5). А поряд із Домом Зібрань височіє Зимовий палац Браницьких, збудований у кінці XVIII століття.

Громадський рух «Разом із тобою» бажає Вам приємного відпочинку!

Немає коментарів:

Дописати коментар