четвер, 13 травня 2010 р.

Частина столиці і області може потонути у нечистотах

Обласні депутати вирішили заблокувати розробку проекту реконструкції Бортничівської станції аерації, а київські колеги не погоджуються і наполягають на реалізації ініційованого ними плану дій. Тим часом мешканці Бориспільського району не на жарт переймаються загрозою екологічної небезпеки, що виникла через тяганину з реконструкцією.
 Депутати обласної ради звернулися до прем’єр-міністра України Миколи Азарова та мера Києва Леоніда Чернівецького із проханням призупинити фінансування розробки проекту реконструкції Бортничівської станції аерації (БСА). На думку депутатів, стан мулових полів станції є критичним і ймовірна аварія на них може призвести до екологічної катастрофи. Нагадаємо, на мулових полях БСА загальною площею 270 га накопичилось близько 8 млн. кубометрів нечистот, в той час як резерву вільних площ немає. Подальше використання полів призведе до їх перенасичення, прориву дамб, затопленню нечистотами сільгоспугідь та викиду їх у Дніпро, - коментує видання «Ділова столиця». У зв’язку із цим представники облради просять Азарова та Черновецького провести екологічну, технічну та будівельну експертизи можливості використання мулових полів, а також погодити із ними концепцію реконструкції станції та інших об’єктів на її території. 
 Ініціював звернення до прем’єр-міністра та столичного градоначальника голова постійної комісії з питань екології та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи В’ячеслав Квят. На його думку, помилка у проекті реконструкції споруд станції, розробку якого розпочала київська влада, призведе до загрозливих для здоров’я киян та мешканців Бориспільського району наслідків. В. Квят переконаний, що київські чиновники дарма витратять кошти платників податків, пустивши їх на розробку документації, що згодом не буде затверджена обласною радою. Зрештою, станція та мулові поля залишаться у незадовільному стані, а наслідки необдуманих кроків влади в першу чергу відчують на собі мешканці Бориспільського району.
 Реалізація проекту реконструкції Бортничівської станції розрахована на чотири роки, включає в себе модернізацію другого і третього блоків очисних споруд та зведення мулоспалювального заводу, що загалом коштуватиме столичній владі 420 млн. євро. Перший проект модернізації БСА розробляв столичний інститут «Київінжинірінг», що запропонував реконструювати лише найстаріший, збудований 40 років тому блок. Згодом чиновники змінили своє бачення проблеми і замовили розробку нового проекту іншій компанії, що запропонувала демонтувати все обладнання і замінити його новим. Після обнародування нового проекту реконструкції, на створення якого було витрачено близько 600 тис. євро, чиновники знову вирішили переробити його, аргументуючи це необхідністю будівництва мулоспалювального заводу. 
 Бортницька станція аерації, що загрожує екології Бориспільського району та Київщини  – це лишень найбільш гучна сторінка серед ймовірних екологічних катастроф. Навіть оминаючи решту кричущих об’єктів, таких, як П’ятий полігон - відоме київське сміттєзвалище, про яке Громадський рух «Разом із тобою» вже писав, або Вишгородську дамбу, варто лишень зазначити, що на сьогодні 12 водоканалів Київської області є банкрутами. А це – ті підприємства, у чийому веденні перебувають власне колектори та аераційні споруди, тож у разі проривів коштів на ліквідацію проблеми не знайти.
Громадський рух «Разом із тобою» вкотре наголошує на тому, що подібні суспільні проблеми мусять бути у полі зору громади. Активна та діяльна громада справді може ефективно контролювати діяльність владних органів та брати участь у прийнятті важливих управлінських рішень. Можливість і необхідність такого впливу вже доводили наші співгромадяни, наприклад, під час відстоювання своїх прав у ситуації із тим самим П'ятим полігоном.

Немає коментарів:

Дописати коментар