понеділок, 17 травня 2010 р.

На Київщині вшанували жертв комуністичного терору

З нагоди Дня пам’яті жертв комуністичних репресій на території Національного історико-меморіального заповідника «Биковнянські могили» пройшли меморіальні заходи, які щорічно на Київщині у треті вихідні травня.


15 та 16 травня відбулися заходи з вшанування пам'яті жертв комуністичних репресій на території Національного історико-меморіального заповідника "Биковнянські могили". Пам’ять жертв сталінського режиму вшановували державні та політичні діячі, представники громадських, культурних, наукових, освітянських організацій, родичі загиблих та політичних в’язнів. Участь у заходах взяли і представники Громадського руху «Разом із тобою».
15 травня до меморіального каменя та до пам’ятного хреста було покладено вінки та квіти від Глави держави, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Київської міської і Київської обласної держадміністрацій у супроводі роти Почесної варти Міністерства оборони України та представників Київського військового ліцею імені Івана Богуна. Пам’ять жертв репресій присутні вшанували хвилиною мовчання, після чого вікарій Київської Митрополії УПЦ єпископ Васильківський Пантелеймон провів панахиду.
 З нагоди скорботного для В. Янукович оприлюднив звернення. «Ми вшановуємо пам'ять мільйонів наших співвітчизників, які стали жертвами тоталітарного режиму. Найкращою шаною тим, хто загинув, має бути пам'ять та молитва, а тим, хто пережив страшні роки – повсякденна турбота про них. Ми висловлюємо співчуття усім народам, які зазнали терору тоталітарних режимів. Хай наша спільна пам'ять стане запорукою тому, щоб ніколи не повторилися подібні трагедії», – йдеться у зверненні Президента.
 Недільна церемонія розпочалася о 12 годині урочистою ходою: процесія на чолі із курсантами військових училищ пройшла від Монумента жертвам політичних репресій до Пам’ятного хреста, спорудженого в глибині лісу. Так само, як і попереднього дня, відбулося покладання квітів та вінків до обох пам‘ятників, після чого ієрархи українських церков відправили за померлих панахиду. Далі відбувся мітинг-реквієм за участю представників Київського товариства політичних в’язнів та жертв репресій, Всеукраїнського об’єднання «Свобода», Молодіжної громадської організації «Патріот», УНА-УНСО, політичних партій «За Україну», «Батьківщина», «Наша Україна», Української народної партії, БЮТу, Конгресу українських націоналістів, Громадського руху "Разом із тобою". Серед учасників заходу були Посол США в Україні п. Джон Теффт, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні п. Даніель Карон, представники Посольств Польщі та Чехії.
 У рамках Дня вшанування жертв політичних репресій безпосередньо в Биківнянському лісі була представлена виставка «Репресована духовність», що представляє фотографії, документи та інші архівні матеріали, які розповідають про нищення комуністичним режимом релігії, Церкви та традиційної обрядовості в Україні.
 «Вшанування пам’яті жертв терору, спричиненого тоталітарним режимом на нашій землі, вже стало традицією. Але я би хотів, аби під час кожного подібного заходу ми не просто віддавали данину шани загиблим, а й думали про майбутнє. Жахливий досвід наших співвітчизників має послужити засторогою для всього суспільства, аби нічого подібного більше не сталось ніколи. Ми не маємо сліпо покладатися на владу, але й самі мусимо приймати активну участь у житті громади, аби не опинитися знову у ролі жертв», - зазначив голова виконкому Громадського руху «Разом із тобою» Ігор Дармостук.
 Довідка від Громадського руху «Разом із тобою»: лісова зона поблизу с. Биківня є найбільшим в Україні похованням жертв комуністичних політичних репресій. Ці землі у 1937 році були виділені для об’єкта спеціального призначення НКВС, де протягом 30-40-их років здійснювалося масове захоронення розстріляних та закатованих у Києві людей. За даними науковців тут поховано понад 100 тисяч осіб.

Немає коментарів:

Дописати коментар