вівторок, 25 травня 2010 р.

Заборгованість із зарплати у Київській області зростає катастрофічними темпами

Заборгованість із зарплатні у Київській області складає майже 100 млн грн. Цей факт констатував сьогодні голова Київської ОДА Анатолій Присяжнюк під час зустрічі з активом профспілкових організацій області. Крім того, борг неповернений становить майже 200 млн. грн – передає «РБК-Україна».
 Як стало відомо журналістам Громадського руху «Разом із тобою», на початку 2009 року стан заборгованості на Київщині складав 18,2 млн. грн. і зріс до кінця року до 56,7 млн. У 2010 році ситуація набирає загрозливх обертів – станом на 1 січня заборгованість складала 28,6 млн.грн, а вже до першого березня вона збільшилась до 58,5 млн. грн., аж доки на кінець травня не наблизилась до позначки 100 млн. грн. Таким чином, у цьому році спостерігається стрімке зростання боргу перед населенням Київщини. Вражає те, що лише за три місяці цього року заборгованість майже вдвічі перевищила сумму невиплаченної заробітної плати за весь 2009-й рік. 
 За останніми даними ГУ статистики в Київській області, значна частина боргу припадає на підприємства промисловості (46,4%), транспорту (20,2%) та будівництва (17,3%). За цей період своєчасно не отримали заробітну плату 22,0 тис.осіб, або 5,8% від загальної кількості штатних працівників, зайнятих в економіці області. Кожному з них не виплачено в середньому 2261 грн., що на 5,8% більше середнього розміру заробітної плати за березень(2138 грн.). Найбільшими боржниками в області є дві компанії – 
 Щодо районів та міст обласного значення, то найгірше працює з цих питань Баришівський, Білоцерківський, Бориспільський, Броварський. Вишгородський, Обухівський райони та практично всі міста обласного значення. Найбільша частка працівників, які вчасно не отримали заробітну плату, зафіксована в м.Славутич (36,9% від загальної кількості штатних працівників району), Бориспільському (17,6%), Вишгородському (16,4%) та Іванківському (16,2%) районах.
 Нагадаємо, що сума заборгованості з виплати заробітної плати в Україні станом на 1 квітня 2010 р. складає 1 млрд. 711 млн. 302 тис. грн. При цьому левова частка борігів – це приватний сектор економіки. Доходи підприємств просто осідають на особистих рахунках їх власників, а виплата заробітної плати відводиться на другий план.
 «На заваді вирішенню питання боргів по заробітній платі стоїть відсутність системної співпраці керівників підприємств, голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів, небажання керівників територій втручатися у вирішення ситуації та брати на себе відповідальність перед громадою, - зазначає голова виконкому Громадського руху «Разом із тобою» Ігор Дармостук. - Одним із засобів, що може сприяти погашенню заборгованості в Київській області, могла б стати активізація співпраці з правоохоронними органами (Прокуратурою, виконавчою службою) та іншими контролюючими органами щодо вжиття до керівників, які порушують законодавство про працю, відповідних заходів впливу у порядку, встановленому чинним законодавством. Необхідно також розривати контракти з керівниками комунальних підприємств, які допускають систематичну невиплату заробітної плати. Така норма передбачена типовим контрактом, проте мені важко пригадати випадки її застосуваня».
 Ще одним кроком до покращення становища є активізація роз’яснювальної роботи через засоби масової інформації серед населення щодо відповідальності керівників за порушення термінів виплати заробітної плати, а також щодо порядку примусового стягнення боргу через судові органи. Громадський рух «Разом із тобою» детально писав про передбачену українським законодавством компенсацію за затримку виплати зарплатні.

Немає коментарів:

Дописати коментар