четвер, 20 травня 2010 р.

Столиця і Київщина: шляхи вирішення житлових питань

За рахунок розбудови прилеглих міст і містечок планується зняти перевантаження зі столиці. За словами архітекторів, на території приміської зони може бути розміщено до 36 млн.кв.м. житла. При цьому відмічається, що вже зараз в містах-супутниках і селищах Київської області будується велика кількість житлових будинків.
 Спеціалісти стверджують, що за рахунок території приміської зони можна вирішити не лише житлову проблему Києва, але також і ряд інших. Наприклад, питання промисловості на лівому березі столиці вирішується, якщо використати частину Броварського чи Бориспільського напрямків, розмістивши там промислові комплекси, дуже ємні за кількістю робочих місць бізнес-парки, офісні центри. За словами С. Буравченка, велике значення у розбудові прилеглої до столиці зони матиме Велика кільцева дорога. Вона дозволить звільнити дороги Київа від транзитного транспорту і в той же час сприятиме економічному пожвавленню міст-супутників і деяких сіл, що поступово виростуть у міста. 
 Згідно із цим планом, область буде розвиватися як єдина частина системи із Києвом, для чого в подальшому планується створити спеціальне формування для управління цією великою структурою. 
 За підрахунками спеціалістів, в самому Києві можно побудувати ще 43 млн. кв.м житла на вільних 6 тис. 400 га землі, проте такі обсяги будівництва поки що не передбачаються. До 2025 року житловий фонд столиці збільшиться на 28 млн.кв.м, тобто щороку він зростатиме на 2 млн. кв.м , про що 18 травня повідомив перший заступник начальника КО «Центр містобудівництва і архітектури».
 В той же час, експерти досить скептично ставляться до можливості реновації застарілого житлового фонду. «Ще п’ять років тому ми щиро вірили, що ми зможемо запустити програму реновації «хрущівок». Але сьогодні я дивлюся на це питання інакше, адже хтось має її профінансувати – знос, будівництво нового житла. Джерела необхідних для цього коштів наразі, на жаль, немає», - заявив екс-міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко.
 Таким чином, подібні проекти розбудови області одночасно сприяють розвитку Київщини у двох напрямках – по-перше, звільнення надмірно перевантаженого Києва, по-друге, призведе до появи нових робочих місць на прилеглих територіях і сприятиме, таким чином, покращенню економічної ситуації на Київщині. Крім того, такий проект дозволить частково вирішити проблему заморожених будівель, що складають сьогодні 50% всіх забудов у Київській області, про що Громадський рух «Разом із тобою» писав тут. 

Немає коментарів:

Дописати коментар