вівторок, 1 червня 2010 р.

Міжнародний день захисту дітей: на щасливе дитинство заслуговує кожен

Громадський  рух «Разом із тобою» вітає мешканців Київської області із Міжнародним днем захисту дітей! Бажаємо нашим маленьким громадянам завжди відчувати любов та турботу, а їхнім батькам – терпіння, мудрості та радості від спілкування з дітьми. 
 Кожна дитина заслуговує на щасливе дитинство, і відповідальність за це покладена на дорослих. Ми прагнемо бачити наших дітей окрасою і гордістю держави, ми хочемо виростити покоління гідних і щасливих українців, хочемо пишатися ними. Саме у дітях ми бачимо втілення своїх надій, саме із ними пов’язуємо і власне майбутнє, тому турбота про дітей має бути одним з головних обов’язків держави і громади. Священним обов’язком родини, школи, органів влади та громадськості є забезпечення всебічного розвитку інтересів і здібностей підростаючих громадян, підтримка належного рівня їхнього виховання та захисту прав. Проте не всім дітям поталанило мати турботливих батьків і повноцінну сім’ю.
 Діти, що їх ми називаємо «квітами життя» і на яких покладаємо надії щодо майбутнього, наразі часто стають першими жертвами найсерйозніших суспільних проблем: кризи сім'ї, бідності, недосконалості механізмів захисту прав і т.д. Відповідно до офіційних даних, більше 100 тисяч дітей в Україні позбавлено сімейної опіки і перебувають у державних притулках, інтернатах та дитячих будинках. При колосальних масштабах сирітства характер системної кризи набувають проблеми установ сирітського типу. Фахівці підкреслюють, що соціальна ізоляція, у якій ростуть вихованці дитячих будинків та інтернатів, призводить до того, що у доросле життя вони входять зовсім непідготовленими.
 Згідно з конвенцією ООН, базовим правом кожної дитини є право на сімейне виховання та батьківське піклування. В той же час в Україні, зокрема, на Київщині, соціальних сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, продовжують потрапляти до інтернатів, незважаючи на те, що більшість із них мали всі шанси бути всиновленими. Нагадаємо, фахівці переконують - благополучно адаптуватися до життя в суспільстві вдається лише одному із десяти вихованців інтернату. Тому Громадський рух «Разом із тобою» активно займається розвитком сімейних форм влаштування дітей, виступає за проведення системних змін у діяльності органів опіки та піклування з метою своєчасного виявлення дітей, які потребують державної допомоги, догляду, утримання, правового захисту. Ми виступаємо за зменшення кількості дітей, що виховуються в інтернатах, за перехід від форми інтернатів до будинків сімейного типу. Крім того, ми переконані у необхідності проводити профілактичні заходи з метою збереження і укріплення батьківського піклування, запобігання розпаду сім’ї. Така робота сприяє скороченню кількості безпритульних і бездоглядних дітей, запобігає соціальному сирітству, уможливлює створення умов для всебічного розвитку і виховання підростаючого покоління.
 «Європейці вже давно живуть за принципом: якщо дитина опинилася кризі, то держава і громада повинні зробити все можливе, аби вона виросла повноцінним членом суспільства, - розповідає лідер Громадського руху «Разом із тобою» Кондрук Валерій Петрович. – У нас поки що немає належних умов для реалізації такого підходу, проте я впевнений, що об’єднавши зусилля, ми зможемо вберегти наших дітей від соціальної відчуженості, зменшити сирітство, укріпити інститут сім’ї. Ми не дозволимо майбутньому поколінню повторювати помилки попередніх. Адже саме від нас, дорослих, залежить те, як складеться доля кожної маленької людини, а відтак і нового покоління українців».

Немає коментарів:

Дописати коментар