понеділок, 7 червня 2010 р.

«Козацькі забави» на Київщині

Перший Всеукраїнський фестиваль бойового гопака «Козацькі Забави» пройшов 5-6 червня на території Національного музею народної архітектури і побуту України в селі Пирогово.

Талановита молодь, цікава література, бадьорі пісні, гарне повітря, жвава торгівля, козацька кухня – у перші вихідні літа для мешканців та гостей області на Київщині пройшло запальне свято «Козацькі забави». Фестиваль на підтримку відродження патріотизму та культивування здорового способу життя відвідав і Громадський рух «Разом із тобою».
Фестиваль «Козацькі забави» проводиться за організації та технічної підтримки МГО "Українське козацтво". Захід влаштовується з метою популяризації найдавнішого національного виду бойового мистецтва - бойового гопака, залучення всіх верств населення до вивчення і пізнання української культури, створення етнокультурного середовища і організації сімейного свята в кращих українських традиціях.
В рамках заходу пройшли показові виступи шкіл бойового гопака та етнографічних колективів, демонстрація козацької завзятості та хисту, виступи з історичною українською зброєю, яскраві поєдинки з мужності, виконані під супровід фольклорних мотивів в сучасній обробці, номери народної пісні та багато інших номерів, що запалювали публіку українським драйвом. Проводилися дитячі та дорослі конкурси, були організовані виставка-ярмарок української дитячої культурно-духовної книги, ярмарок майстрів та народних промислів, конкурс козацької пісні і велике шоу з феєрверком, пригощання кулешем від Музею козацької страви О.Кочубея, звареним за рецептами з різних регіонів України і тому подібне. “Родзинкою” фестивалю стала презентація другого доповненого видання книги “Бойовий гопак”.
Приємно відмітити, що серед учасників фестивалю переважали діти і молодь. За інформацією президента Міжнародної федерації бойового гопака, участь у фестивалі взяли близько 160 дітей, а також 15 інструкторів, які проводили майстер-класи з бойового гопака для гостей свята. На великій сцені фестивалю виступали колективи та артисти зі всієї країни: один із провідних українських дитячих хореографічних ансамблів «Веселад», колектив міста Сміли «Заграва», Школа Бойового Гопака «ХОРС», десятирічний обдарований співак козак Максим та багато інших. Порадували гостей свята гурт «Гайдамаки», композитор, співак, заслужений артист України Олександр Жилінський, заслужена артистка України Світлана Мирвода. В рамках фестивалю відбувся також концерт скрипаля, заслуженого діяча мистецтв України, відомого виконавця в стилі «класік фолк модерн» Олега Кульчицького.
На підтримку фестивалю в Пироговому приїхали багато козацьких організації, були запрошені посли держав, видатні громадські та державні діячі. Особливістю заходу стало запрошення характерників – люди, що мають езотеричні знання, вміють лікувати від важких невиліковних хвороб і володіють надзвичайними фізичними здібностями.
«Такі фестивалі нині вкрай необхідні, адже ми мусимо забирати наших дітей з вулиць, орієнтувати їх на правильні цінності, прищеплювати любов до своєї країни та стимулювати до розвитку їхніх здібностей, - запевняє голова наглядової ради співорганізатору фестивалю благодійного фонду «Покрова» Михайлова Марія Іванівна. - Зокрема, бойовий гопак - це і підготовка до армії, і фізичне та духовне самовдосконалення, і культивування здорового способу життя. Запроваджуючи традицію проведення фестивалів Бойового гопака на Київщині, його організатори ставлять собі за мету зростання гарних молодих українців, справжніх козаків. За підтримки держави ми зможемо поступово підняти вітчизняний спорт та виховати здорове покоління на базі історичних та культурних здобутків наших предків. Зараз ми плекаємо намір запровадити літнє таборування для дітей-козаків, аби вони мали можливість відпочивати і займатись улюбленою справою одночасно».
«Громадський рух «Разом із тобою» засвідчує позитивні тенденції щодо розвитку військово-патріотичного та національного виховання молоді. Переконаний, що подібні акції по-доброму заражають молодь і дорослих людей українським позитивом, вірою в майбутнє, вірою в звитягу та сильний незламний дух наших пращурів. Ґрунтуючись на легендарних вченнях, козаки пропагують не тільки патріотизм, а й здоровий спосіб життя. Прикро, що подібні акції на Київщині відбувають не так часто, як нам би хотілося. Але ми будемо робити від нас все залежне, аби просякнуті національним почуттям військові, спортивні, мистецькі акції відбувалися два, а то й три рази на місяць», - зазначив голова виконкому Громадського руху «Разом із тобою».

Немає коментарів:

Дописати коментар