понеділок, 7 червня 2010 р.

Біла Церква на межі банкрутства?

Як раніше повідомляв Громадський рух «Разом із тобою», заборгованість із зарплатні у Київській області складає майже 100 млн грн. За останніми даними Головного управління статистики області, в одному із найгірших становищ знаходиться місто Біла Церква.
Загальний обсяг доходів бюджету Білої Церкви на нинішній рік складає трохи більше 516 млн. гривень. При чому 89% спрямовуються на виплату заробітної плати та розрахунки за енергоносії і лише 11% залишається на розвиток міста. Таким чином, у бюджеті не передбачено капітальних видатків, а ще недостатньо коштів для утримання житлово-комунального господарства, транспорту, закладів освіти і охорони здоров’я.  
Лише два-три роки тому співвідношення видатків із міського бюджету складало 70% та 30%, а нині фахівці підрахували, що прихований дефіцит засобів існування у Білій Церкві складає близько 7 млн. гривень. На думку мера, пропорція, що склалася, відобразиться на дефіциті засобів для виконання всіх міських програм, в тому числі утримання міста в нормальному стані.
Як повідомляє білоцерківський міський голова Василь Савчук, Міністерство фінансів виділило місту гроші із постановою розподіляти їх на власний розсуд. Минулого року бюджет розвитку Білої Церкви склав 9 млн. грн. Із цих грошей було проведено капітальний ремонт і реконструкцію державних установ, полагоджено дороги та ліфти, споруджено об’єкти соціально-культурного призначення. В цьогорічному бюджеті розвитку міста на ці потреби було передбачено 24 млн. Ця цифра визначалася у відповідності до потреб, зокрема, продовження ремонтних робіт бюджетних будівель, будівництва школи, спортивного центру, дитячого садочка та інших закладів. Згідно із законом, існує два джерела поповнення бюджету розвитку – приватизація об’єктів нерухомості міської комунальної власності і надходження від продажу землі під об’єктами. Та навіть із цих джерел зараз можна отримати лише 12-14 млн. грн. Крім того, здійсненню такого плану стоїть на заваді постанова Кабміну, що ускладнює проведення земельних аукціонів, а також недоліки у земельному законодавстві.  
Як стало відомо Громадському руху «Разом із тобою», найболючішим питанням залишається наповнення міської скарбниці, адже Біла Церква продовжує перебувати у кризовому стані. Головні надії у вирішенні цієї проблеми покладаються на отримання кредитів. Як зауважує мер, проведення цілого ряду антикризових заходів стане провідним мотивом у програмі соціально-економічного розвитку міста. Ситуації, що склалася у Білій Церкві, призвела до необхідності скорочення апарату управління на 3% та впровадження жорсткої економії енергетичних ресурсів. Крім того, міський голова планує видати розпорядження щодо економії коштів по галузях із конкретними вказівками напрямку зекономлених грошей. 

Немає коментарів:

Дописати коментар