середу, 30 червня 2010 р.

Літні канікули: де відпочивають діти Київщини?

Мало кому вдається на ціле літо відправити дитину на море чи в село до бабусь та дідусів – які ж ще варіанти для дитячого відпочинку пропонуються нашими реаліями? Громадський рух «Разом із тобою» зібрав для школярів та їхніх батьків інформацію про те, де і як можна відпочити дітям на Київщині протягом літніх канікул.
 Літні канікули – найбезтурботніша для дітей пора року, для школярів - довгоочікуваний час свободи від уроків та шкільних парт. В той же час для їхніх батьків нагально постає питання: куди відправити дитину, аби призначене для відпочинку та оздоровлення тримісячне звільнення від занять справді наповнило молодий організм силами та бадьорістю, а не перетворилося на блукання заасфальтованими вулицями чи сидіння перед монітором комп’ютера.

 В першу чергу, слід розглянути традиційні табори, санаторії, оздоровчі, профільні та наметові табори, спортивно-оздоровчі бази відпочинку, розташовані на території області. Тут діти дихають свіжим повітрям, знаходять друзів та за насиченим дозвіллям не помічають, як летять дні. Одразу спадають на думку переваги такого відпочинку: дитина недалеко, її завжди можна провідати, вартість путівки відносно невелика, а користь для здоров’я очевидна. Загалом такі заклади розраховані саме на школярів – від 8 до 16 років, а в залежності від умов проживання, тривалості заїзду та насиченості розважальної програми вартість такого відпочинку коштує від 1300 до 5000 гривень за повну зміну. Більшість таборів приймають 3-4 зміни за літо, хоча часто дозволяється заїзд на зручну для вас кількість днів. Щоправда, майте на увазі, що через зручність та порівняно невисоку вартість відпочинку у дитячих таборах неподалік від Києва нерідко місця заброньовані на місяць вперед. Отож не зважайте!
 Залежно від спрямування, кожен табір організовує дитяче дозвілля згадно іх пеною тематикою: десь влаштовують походи та знайомлять із життям справжнього туриста, десь проводять заняття з іноземних мов, в деяких таборах організовують різноманітні творчо-художні студії чи проводять тематичні квести. Для повної інформації варто особисто поспілкуватись із вихователями табору по телефону чи під час попереднього візиту до закладу.
 Для вашої зручності надаємо короткий перелік таборів у Київській області, що мають власні сайти із детальнішою інформацією про їхні пропозиції:
Спортивно-туристичний наметовий табір «Сталкер» - stalker-ukraina.com.ua – від 1150 грн.
Туристичний наметовий табір «Росток» - rostok-lider.com.ua – 2000 грн.
Дитячий табір «Лідер - lider.in.ua - 3225 грн. або ж 155 грн. за добу
Оздоровчий табір «Каштан» - kashtan.in.ua – ціну уточнюйте
Дитячий оздоровчий табір «Світанок» - svitanok.gov.ua – 2625 грн.
Дитячий табір «Джерело» - www.akkord.kiev.ua – від 3500 грн.
 Крім того, у приміських зонах працюють численні виїзні спортивні клуби, де професійні спортсмени пробуджують у дітей інтерес до певного виду спорту чи підвищують вже набутий рівень майстерності. Таку можливість надають, наприклад, дитячий яхт-клуб при Культурно-освітньому центрі, тенісний табір «Наука» та інші. Щоправда, зміна у подібному таборі коштує дорожче, ніж у загальнооздоровчому – від 2500 грн. за коротшу порівняно із іншими таборами зміну.
 Для тих дітей, що залишилися в місті, на базі шкіл та підліткових клубів кожного району зазвичай працюють безкоштовні оздоровчі табори, спортивні майданчики, проводяться туристично-спортивні походи та табори. Наприклад, на базі навчальних закладів Києва в цьому році буде створено близько 180 оздоровчих таборів з денним перебуванням, в яких відпочиватиме близько 14 тисяч школярів. Тут діють гуртки, спортивні секції,  організовуються туристичні походи, екологічні та краєзнавчі експедиції, літні спортивні змагання, дітей водятьу театри, музеї. Часто при школах створюються на час літніх канікул спеціалізовані гуртки із певного предмету, де діти створюють спільні наукові проекти та проводять дослідження. Окрім того, тут же школярі матимуть змогу ще й заробити. Адже при столичних школах планується організувати трудові об’єднання школярів, на оплату праці яких у міському бюджеті передбачено 300 тисяч гривень.
Інформацію про такі гуртки та літні школи можна отримати у начальних закладах вашого району. Дітей в такий табір приймають на основі заяви батьків до адміністрації школи.
 На жаль, на Київщині не всі діти мають батьків, які хочуть або мають можливість потурбуватись про їхній відпочинок. Тому особливої уваги потребують діти із соціально незахищених категорій: сироти, напівсироти, діти, що залишилися без батьківського піклування, діти із малозабезпечених, багатодітних або неповних сімей. Для них буде організовано тримісячне оздоровлення для дітей-сиріт, які виховуються у трьох школах-інтернатах та дитячому будинку «Малятко», а в усіх дитячих садочках столиці з першого червня і до першого вересня буде введено санаторні норми харчування. Що ж стосується тих дітей, що стоять на обліку в органах внутрішніх справ або виховуються в неблагополучних сім’ях, то ця справа вимагає особливого підходу. З метою тимчасової зайнятості неповнолітніх дітей в літній період буде організовано роботу дитячого табору праці і відпочинку на базі оздоровчого табору «Богатирьонок» біля смт Сергіївка, у якому відпочиватимуть діти від 14 до 17 років. Їх також залучатимуть до робіт з впорядкування території та малих будівельних майданчиках. Там же планується організувати і реабілітаційні трудові загони з неповнолітніх з так званої «групи ризику», які стоять на профілактичному обліку у службі у справах неповнолітніх та кримінальній міліції у справах неповнолітніх.
 Громадський рух «Разом із тобою» бажає всім дітям Київської області провести це літо із задоволенням і користю для здоров’я та набратися наснаги для успішного продовження навчання!

Немає коментарів:

Дописати коментар