суботу, 21 серпня 2010 р.

Анаболіки: топ-10 побічних ефектів

Плануєш «підкріпити» спортивні успіхи жменею таблеток? Спочатку дізнайся, чим це тобі загрожує. Громадський рух «Разом із тобою» розповість про небезпечні наслідки вживання стероїдів.
 Анаболічні стероїди – це штучні чоловічі гормони, але навіть у медицині вони використовуються вкрай рідко через велику кількість побічних ефектів. На жаль, багато хлопців щиро вірять в легенди про неможливість нарощування м’язової маси без вживання анаболіків. Цей між підтримуються і деякі із тренерів, матеріально зацікавленіу продажу «хімії» якомога більшій кількості атлетів. Новачки, що приходять до спортзали, часто починають із питання: «А які стероїди приймати?» І дуже спантеличуються після того, як дізнаються, що в цьому немає необхідності. Інші ж просто плутають анаболічні стероїди із абсолютно не шкідливими протеїновими порошками і амінокислотами.
 Рак
 Наслідком прийому стероїдів бувають зміни у печінці, нирках, крові, що призводять до ракових захворювань. При використанні хімії організм страждає від потужного навантаження на життєво важливі органи. В результаті проведених в США досліджень було зясовано, що середній вік споживачів стероїлів, що загинуло від рака печінки, був всього 18 років.
 Шлункові болі
 Анаболічні стероїди в таблетках викликають дискомфорт у шлунку. Їх вживання супроводжується негативними явищами – втратою апетиту, блювотою, нудотою. Крім того, порушується баланс кишкової флори, і організм стає вразливим для різних шлунково-кишечник інфекцій. 
Головний біль
 Часто споживачі стероїдів страждають від сильного головного болю на зразок мігрені. Лікарі вважають, що це є наслідком розладу гормонального балансу, що настає при вживанні стероїдів. 
 Затримка натрію
 Атлети, що захоплюються стероїдами, щодня зважуються, помилково гадаючи, що зростання ваги тіла означає зростання м’язів. Насправді ж, збільшення об’ємів тіла, скоріше за все, пояснюється затримкою води в організмі. Як наслідок, це призводить до гострих нападів підвищення тиску.
 Вугрі
 При використанні анаболіків, концентрація їх в організмі перевищує нормальний рівень гормонів, з яким може впоратися шкіра – починають розмножуватися бактерії. Коли це поєднується із підвищеним виділенням сальних залоз (що неминуче в разі використання стеріїдів), то ситуація стає ще більш несприятливою.
 Захворювання серцево-судинної системи
 Вживання стероїдів негативно впливає на рівні і профіль холестерину: загальний рівень його зростає, знижаються рівні ліпопротеїдів високої щільності і збільшуються рівні ліпопротеїдів низької щільності. Все це може призвести до повного блокування судиню Подібне захворювання кілька років тому призвело до смерті учасника конкурсу «Містер Олімпія» Моххамеда Бенанзі.
 Імпотенція
 Культуристи, що вживають анаболіки, страждають від змін у лібідо. На початку стероїдного циклу спостерігається деяке підвищення статевого інтересу. Але це лише на початку. Після довгого використання стероїдів здатність досягати і утримувати ерекцію невблаганно знижується. Фізіологічною основою імпотенції при використанні синтетичних гормонів є зменшення продукції ендогенного тестостерону. Часто імпотенція може прогресувати навіть після відміни стероїдного циклу, коли ззовні тестостерон не поступає, а власне репродуктивна система ще не відновила потрібний рівень андрогінів у системі. 
 Передчасне випадіння волосся
 Багато з тих, хто вдається до «хімії», скаржаться на помітне порідіння волосся на голові – це явище може спостерігатися не лише у чоловіків, а й у жінок. Напевно, через це в журналах для бодібілдерів так часто рекламуються фирми, що займаються вживленням штучного волосся.   
 Призупинка росту
 Молоді люди, що використовують стероїди, ризикують не реалізувати свій потенціал росту – медики виявили у анаболівків здатність закривати епіфіз альні зони росту трубчастих костей. 
 Пригнічення імунітету
 Після циклу стероїдів відмічається підвищена схильність до вірусних захворювань, застуд та пневмонії. Доведено, що анаболіки дуже послаблюють імунну систему. Більш вираженим цей негативний ефект є у тих, чий цикл прийому «хімії» складав більше 10 тижнів. Кілька років тому в Мінську помер перший чемпіон Європи із бодібілдінга серед республік колишнього СРСР, 26-річний Микола Шило. Газети писали, що причиною його смерті стала звичайна подряпина.

Немає коментарів:

Дописати коментар