суботу, 21 серпня 2010 р.

Київщина: злочинність квітне

Як стало відомо журналістам Громадського руху «Разом із тобою», 19 серпня на сесії Київської обласної ради заступник прокурора Київської області Ричка Олег Іванович повідомив, що від початку року в порівнянні із відповідним періодом 2009 року злочинність на території Київської області виросла на 30% і, зокрема, в Бородянському районі – на 98%. Що ж коїться на території області?
 За повідомленням органів внутрішніх справ області протягом січня–червня 2010р. зареєстровано 7,6 тис. злочинів, що більше, ніж у січні–червні минулого року на 30,7%.
У загальній кількості злочинів основна частка - 61,5% - припадає на злочини проти власності; 12,6% скоюється у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, 4,8% – проти життя та здоров’я особи. Із загального числа зафіксованих кримінальних проявів майже половину складають тяжкі та особливо тяжкі. Загалом від скоєних за перше півріччя злочинів постраждало 3,9 тис. мешканців області, що на 55,8% більше, ніж за аналогічних період попереднього року. Всього внаслідок злочинних діянь загинуло 135 осіб, з яких 21,5% – в результаті нанесення тяжких тілесних ушкоджень, 34,1% було вбито. Наприклад, нещодавно колишній працівник міліції з поплічником на смерть забив двадцятидев’ятирічного чоловіка.
 Масштаби і темпи зростання рівня злочинності красномовно свідчать про безсоромний дерибан землі, хабарництво, вбивства, насилля, крадіжки, що залишаються актуальною проблемою області. У кожному районі Київщини щороку відбувається безліч серйозних правопорушень, однак далеко не вся інформація доходить до вух громадян. Та й одних лише гучних скандалів вистачає на довгий список «досягнень» регіону. 
 Найпривабливіша й найпрестижніша земля просто збігає крізь пальці держави. Лише за півроку на Київщині працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили понад 70 злочинів у сфері земельних відносин, 35 з яких тяжкі. Працівниками підпорядкованого підрозділу в Київській області з початку року було викрито 66 злочинів з ознаками корупції та задокументовано 13 фактів хабарництва, що сукупно завдають державі мільйонних збитків. З`ясувалося - суддя Макарівського районного суду без достатніх підстав позбавив 16 громадян права власності на землі загальною площею 56 гектарів. СБУ впіймала на хабарі в 3 мільйони гривень начальника головного управління внутрішньої політики КМДА Віктора Гончарука. Нещодавно голова Ново-Петрівської сільської ради вимагав "подарунок" на загальну суму 700 000 доларів США за вирішення питання про відведення суб'єкту підприємницької діяльності земельної ділянки загальною площею 0,7 га. У квітні перший заступник голови Обухівської ДА шляхом вимагання прагнув отримати від громадянина С. хабар загальною сумою 300 тисяч доларів США за позитивне вирішення питання про виділення у власність земельної ділянки. Самі чиновники запевняють, що не порушували закон, і далеко не всі понесуть заслужене покарання. Нагадаємо, що за офіційними підрахунками середня сума хабара на Київщині наразі складає більше півмільйона гривень.
 Протягом січня–червня 2010р. скоєно 47 умисних вбивств та замахів на вбивство, 22 зґвалтування та замахи на зґвалтування. В Київській області 35-річного маніяка викрито у скоєнні 11 зґвалтувань і вбивств жінок та підозрюють у причетності ще до 30 злочинів. Кілька місяців тому чоловіком старшої сестри було зґвалтовано 10-річну дівчинку-сироту, хвору на ДЦП. Було попереджено вбивство 20-річної дівчини в місті Таращі, що його за 2 тисячі доларів замовив її колишній чоловік через майнові проблеми після розлучення. 
 Вистачає на Київщині і інших злочинників. В одному з сіл області правоохоронці виявили майже 5 тисяч кущів конопель загальною вагу 2,5 тони, за що досі не зловленим аграріям загрожує шість років ув’язнення. В одній з київських квартир знайшли цілий конопляний сад, де 70-тирічна пенсіонерка з 34-річним сином вирощували заборонені кущі на загальну вартість близько 100 тисяч гривень. Кілька днів тому з метою залякування невідомі побили журналіста місцевої газети у Василькові. Через недбалість лікарів під час невдалого аборту від зараження померла 27 жінка – в разі доведення провини лікарям загрожує 2 роки, поки ж вони продовжують працювати у пологовому будинку. 
 Як повідомили у ВЗГ ГУМВС України в Київській області, в липні було розкрито 81 квартирний злочин та викрито 63 зловмисника. За словами правоохоронців, найчастіше крадіями є чоловіки у віці від 25 до 30 років, а предметом зазіхань - гроші та ювелірні вироби. Останнім часом в області зросла кількість шахрайств, при чому дуже часто жертвами шахраїв стають особи похилого віку. А дівчата-підлітки та молоді жінки стають легкою здобиччю циганок, що наворожують їхнім близьким близьку смерть та здирають з наляканих чималі гроші та коштовності за зняття порчі. Нещодавно на Дарницькому вокзалі у Києві затримали циганку-наркоторговку, що продавла підліткам опій - відповідна стаття кримінального кодексу передбачає від п'яти до десяти років за ґратами. Загалом від початку року на Київщині було виявлено 3,6 тис. осіб, які підозрювались у скоєнні злочинів, з них 11,9% – жінки, 7,7% – неповнолітні.
 Нестабільність фінансово-економічної ситуації в державі, негативні процеси в соціально-економічній сфері призводять до різкого зниження життєвого рівня населення, соціального розшарування суспільства, збільшення кількості незайнятого населення. Усі ці фактори не можуть не впливати на стан криміногенної ситуації в державі. Через десоціалізацію значної частини населення ширяться лави злочинців. Разом із зростанням криміналізації суспільства помітно змінюється і характер вчинених злочинів, що вимагає не тільки активізації заходів, спрямованих на боротьбу зі злочинністю, а й поліпшення роботи слідчого апарату при розкритті та розслідуванні таких тяжких злочинів, як умисні вбивства.

Немає коментарів:

Дописати коментар