понеділок, 9 серпня 2010 р.

Провідні експерти відзначають, що через різке подорожчання зерна на світових ринках Україну очікує ріст цін на продукти харчування.

Так, за місяць виростуть ціни на цукор, овочі та м’ясо. За прогнозами аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, цього місяця ріст буде невеликим - 0,1-0,2%, через подорожчання газу, але загальний індекс інфляції знизять дешеві овочі і фрукти. "А ось з вересня потрібно чекати різкого прискорення росту цін - до 2%. Його дасть зерно, а значить, подорожчають хліб і м'ясо, адже тваринних і птахів годують зерном", - вважає Жолудь.

Зараз ціни на зерно у світі швидко ростуть і, як пояснив начальник аналітичної служби "АПК-Інформ" Родіон Рибчинський, селяни не везуть зерно на елеватори, а притримують на токах, користуючись хорошою погодою. "Із зібраних 17 мільйонів тонн урожаю пшениці на елеваторах всього 5 мільйонів тонн, при цьому продовольча пшениця вже коштує 1600-1650 гривень за тонну, а зазвичай в цей час - не вище 1000 гривень. Це означає, що є усі економічні підстави говорити про подорожчання хліба, - відмічає Рибчинський. - Тут має місце "куркульський" підхід - аграрії говорять, мовляв, продаватимемо по 2000 гривень за тонну. Разом з низьким світовим урожаєм і забороною Росії на експорт зерна усе це породжує деяку паніку, хоча насправді хліба Україні вистачить з лишком".

У свою чергу, прем'єр-міністр Микола Азаров вкотре заявив, що хліб дорожчати не буде. Судячи з усього, він має на увазі соціальні сорти - батони і чорний хліб (їх в асортименті більше 80% об'єму). Ціна на них регулюється владою, і її утримуватимуть до виборів 31 жовтня. Але, на думку директора інформаційної компанії "ПроАгро" Миколи Верницького, це викличе ріст на 20-25% цін на несоціальні сорти.

Громадський рух “Разом із тобою” вважає, що замовчування владою реального стану справ в економіці і фальшиве запевнення людей в тому, що восени все буде добре, призведе ще до більш критичної ситуації, аніж попередження суспільства про можливі соціально-економічні проблеми. Користуючись виключно політичною доцільністю та наближенням місцевих виборів у жовтні цього року, влада не має наміру псувати свої рейтинги, висловлюючи виключно заспокійливі, подекуди занадто обнадійливі аргументи.

Можновладці, які говорили про покращення життя людей не мають змоги зреалізувати свій передвиборчий постулат, наївно розраховуючи, що їхньому позитивізму люди віритимуть довго.

Немає коментарів:

Дописати коментар