вівторок, 17 серпня 2010 р.

ПЕРЛИНА ОСВІТИ КИЇВЩИНИ

Сьогодні на Київщині діє 890 шкіл, де  працює близько 15 тис вчителів. Педагоги виховують дітей, сприяють їхньому всебічному зростанню і  розвитку. І лише один заклад сприяє розвитку і вдосконаленню знань самих  вчителів Київської області.
Мова йде про унікальний освітянський форпост, перлину освіти Київщини – Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів.
 Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів (КОІПОПК) заснований у 1999 році й функціонує як регіональний навчальний, науково-методичний, інформаційний та координаційний центр безперервної освіти педагогічних працівників.
Його затишна будівля, що найкраще підтримує піднесену атмосферу знань, розташована на території Білої Церкви, міста із багатою історією, де свого часу шукали натхнення такі видатні особистості, як Олександр Пушкін, Адам Міцкевич, Тарас Шевченко.
На базі інституту діють гуманітарно-педагогічний коледж, центри, відділи і навчально-методичні кабінети, музейно-виставковий комплекс, санаторій-профілакторій для освітян регіону.
 Не секрет, що вчитель – професія не надто високооплачувана, а матеріально-технічне забезпечення шкіл, особливо сільських шкіл, здатне відбити бажання до праці у навіть у сильної та закоханої у власну професію людини.
В таких умовах особливу вагу отримують такі заклади, як КОІПОПК, що об’єднують та надихають спеціалістів, дають їм можливості для подальшого навчання та самовдосконалення.
 За час існування КОІПОПК, його працівники розробили і впровадили безліч  короткотермінових курсів,  проблемно-тематичних і авторських програм для різних категорій педагогічних працівників. КОІПОПК опікується питаннями роботи профільної школи, питаннями викладання нововведених навчальних курсів для загальноосвітніх навчальних закладів, впровадження сучасних інноваційних технологій навчання і виховання молоді.
Люди, що пройшли підготовку тут, вміють правильно працювати із обдарованими дітьми та з учнями з особливими потребами,  знають особливості педагогічної та управлінської діяльності в умовах сільської школи тощо. Інститут має багато відзнак та нагород, наприклад, визнанням його високого статусу стало здобуття закладом золотих медалей одинадцятої і дванадцятої Міжнародної виставки «Сучасна освіта в Україні» у 2008 та 2009 роках.
Саме тому цей заклад можна із впевненістю назвати перлиною освіти Київщини, яка робить величезний внесок у виховання дітей Київської області.
 Перлина – гине?
Раніше в структурі КОІПОПК діяв Гуманітарно-педагогічний коледж, що здійснював підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня "молодший спеціаліст" на базі повної та базової загальної середньої освіти. У його структурі працювало два відділення, на яких за роки підготували тисячі спеціалістів за спеціальностями початкова освіта (основи інформатики), початкова освіта (англійська мова), початкова освіта (організатор спортивних секцій і клубів), образотворче мистецтво, соціальна педагогіка.
Однак на сьогоднішній день майбутнє існування цього форпосту освітянської думки перебуває під питанням. Деякі управлінські рішення. Що були прийняті новою владою, унеможливлюють існування Інституту в перекреслюють усі здобутки минулих років.
А між тим, заклад можна було назвати зразковим. Щоби не бути голослівними, Громадський рух «Разом із тобою» наведе для вас ряд відгуків про роботу інституту, що засвідчують найвищий рівень якості послуг, що тут надавалися:
 Петро Сердюков, доктор педагогічних наук, професор, Факультет підготовки педагогічних кадрів, Національний університет Сан Дієго, США.
Відгук від 28 червня
«Я із задоволенням пишу свій відгук про роботу Київського обласного інституту післядипломної освіти і підвищення кваліфікації. Мені поталанило протягом останніх трьох років щорічно бувати у цьому навчальному закладі, виступати із доповідями, проводити семінари із його співробітниками, а також вчителями шкіл. КОІПОПК активно займається розробкою та впровадженням інноваційних систем та методів навчання, і, оскільки в США я займаюсь саме цією тематикою, я із радістю ділюся найновішими досягненнями у цій галузі із українськими колегами…
Не викликає сумнівів, що розробки інституту у сфері сучасних підходів до навчання і підготовки педагогічних кадрів дуже перспективні і можуть знайти застосування різними організаціями і ВНЗ як в Україні, так і за її кордонами у справі розвитку новітніх освітніх систем. У зв’язку із чим співробітники інституту беруть участь у міжнародних конференціях і нещодавно отримали запрошення представити свій досвід у Національному Університеті м. Сан Дієго, США».
 М.А. Дмитрієва, ректор автономного закладу «Інститут розвитку освіти Іванівської області», М. Іваново, Росія.
Відгук від 30 червня
 Ректорат Інституту розвитку освіти Іванівської області Російської Федерації підкреслює унікальний досвід роботи Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів.
Ректор інституту Клокар Наталія Іванівна прекрасно керує колективом, впроваджує новітні технології в процес управління. Як керівник, вона має високий рівень професіоналізму і мобільно реагує на сучасну ситуацію розвитку системи освіти.
Гнучкі, інноваційні форми у поєднанні із традиційними підходами до роботи з педагогами дають високі результати.
Колектив Інституту, маючи великий досвід роботи, перебуває у постійному творчому пошуку, ціллю якого є створення умов для підвищення кваліфікації педагогів Київської області.
 А. А. Баранніков, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Російської академії освіти, Росія:
Міжнародне співробітництво КОІПОПК із закордонними освітніми закладами реалізується через такі проекти, як підвищення кваліфікації педагогів із застосуванням дистанційної форми навчання, підготовка вчителів художньої культури в системі  післядипломної освіти, навчально-методичне забезпечення та підготовка вчителів до роботи у старшій профільній школі. Діяльність працівників Інституту актуальна та розрахована на довгостроковий та позитивний результат.
 Л.А. Худенко, заступник директора Інституту з навчально-дослідної роботи Навчально-методичного закладу «Національний інститут освіти» Міністерства освіти, Республіка Бєларусь.
Відгук від 11 червня
 КОІПОПК -  це визнаний в Україні і світі заклад, де на високому рівні здійснюється методична та наукова діяльність, спрямована на стійке функціонування та розвиток системи післядипломної педагогічної освіти.  Високий рівень роботи КОІПОПК складає основу для ефективного підвищення рівня педагогічних знань і методичної майстерності вчителів, управлінських навичок керівників закладів освіти, вивчення та розповсюдження інноваційного навчально-виховного досвіду.
 Асаф Заманів, професор, ректор Бакінського інституту підвищення кваліфікації та перепідготовки педагогічних кадрів, Азербайджан.
Відгук від 11 червня
Ключовою фігурою, що визначає стан освітнього потенціалу виступає вчитель. Від рівня його професіоналізму залежать результати соціально-економічного та духовного розвитку суспільства. І сьогодні, коли міжнародне співробітництво  у вирішенні цих проблем як ніколи важливе, КОІПОПК грає в цьому процесі визначальну роль, сприяючи не тільки піднесенню освіти на якісно новий рівень, а й на збереження загальнокультурного європейського простору.

Немає коментарів:

Дописати коментар