четвер, 26 серпня 2010 р.

Прогноз на осінь: дефіцит продуктів, зростання тарифів та співпраця з Китаєм

У зв’язку із невеликим врожаєм гречка стрімко зростає в ціні, і, за прогнозами експертів, тенденція буде лише набирати обертів. В регіонах вже почався дефіцит: в Криму і Харкові ціна за кілограм досягає 19 гривень, а у Львові та Донецьку наступна партія гречки продаватиметься за ціною 20-23 гривні за кілограм. Продавці відмічають, що люди починають переходити на більш дешеві ячмінь та пшоно. Наразі в Києві кілограм продається за 13-14 гривень, хоча ще місяць тому коштував на три гривні дешевше. За оцінками спеціалістів, вже у жовтні за кілограм доведеться віддавати 17 гривень.  
Причина подорожчання у тому, що відбувається постійне скорочення посівних площ: якщо у 2000 році з 574 тис. га зібрали 480 тис. т гречки, то у 2010 – із засіяних 210 тис. га прогнозують врожай у 160 тис. т. Не виключено, що зростання ціни пов’язано також із наближенням місцевих виборів. Адже, як відомо киянам, пакет крупи може зіграти непересічну роль у результатах голосування. Тож цілком можливо, що після 31 жовтня ціни на гречку повернуться в межі пристойності. 
З іншого боку, якщо шанувальники гречки змусять себе полюбити більш дешевий рис, то його ціна теж зросте у 1,5-2 рази. Загалом, українці потребують приблизно 300 т крупи, а за попередніми оцінками цьогорічний врожай зможе принести лише половину. Тому, у зв’язку із дефіцитом вітчизняного виробництва, Україна вже найближчим часом змушена буде розпочати закупівлі з Китаю, який вже постачає гречку Росії. Можливо, нам варто змінити вектор і брати приклад саме з цієї країни, яка зуміла настільки збільшити виробництво, що, окрім задоволення власних неосяжних потреб, здатна експортувати продукти харчування аграрним слов’янським державам?  
Однак дефіцит гречки – не єдина проблема, що загрожує українцям: через засушливе літо з ринку зникли гриби. Якщо в травні літрову банку лисичок можна було купити за 15 гривень, то сьогодні – за 30, а білих чи маслюків взагалі немає у продажу. Щоправда, на штучне вирощування грибів спека та засуха не вплинули, тому супермаркетові шампіньйони все ж залишаться у зоні доступу. Що ж до ситуації із вітчизняним зерном, то катастрофічного неврожаю Україна, попри невтішні прогнози, все ж уникнула. Однак це не означає, що українці уникнуть зростання цін на хліб – експерти стверджують, що він в будь-якому разі подорожчає ще на 10-15%.
В рейтингу осінніх негараздів почесне місце займає перспектива подорожчання оплати за проїзд у громадському транспорті. Столичні водії маршрутних таксі вже звернулися в мерію із пропозицією затвердити більш високі тарифи на проїзд. Остаточна ціна поки що не визначена, однак перевізники попереджають: якщо ціни не піднімуть, то перевантаження столичного транспорту і відсутність коштів на його вчасний ремонт призведуть до того, що дуже скоро мешканцям столиці та гостям міста доведеться ходити пішки. Тож, незважаючи на обурення громадян, найближчим часом їхні витрати на проїзд до місця роботи все ж таки помітно виростуть. В залежності від видів транспорту та кількості пересадок, на дорогу туди і назад містянам доведеться витрачати в середньому від 15 до 20 гривень.
Громадському руху «Разом із тобою» залишається лише нагадати, що ця осінь ознаменується зростання тарифів не лише на проїзд, але й на опалення: в середньому, власнику однокімнатної квартири доведеться сплачувати за комунальні послуги на 40 гривень більше щомісяця.

Немає коментарів:

Дописати коментар