пʼятницю, 17 вересня 2010 р.

Київ – одне з найдорожчих міст світу

У рейтингу "дорогого життя" Київ - на 58-ому місці. Такі дані щорічного дослідження Prices and Earnings за 2010 рік, що проводиться швейцарським банком UBS. Експерти враховували ціни, зарплати, купівельну спроможність населення і річне коливання курсів долара і євро. В порівнянні з минулим роком, ми піднялися на одну позицію в сторону подорожчання — були на 59-му місці. Громадський рух «Разом із тобою» вирішив детальніше поцікавитися показниками Києва в порівнянні із іншими країнами рейтингу.
 У дослідженні міститься огляд середніх цін на товари і послуги, розміри зарплат в 73 містах світу. Для складення рейтингу в якості базового міста було обрано Нью-Йорк, вартість проживання в якому взяли за 100%. Місячне проживання у Києві у перерахунку на долари обходиться на 51,8% дешевше. Однак місячна зарплатня складає тут лише 13% від нью-йоркської. По рівнях заробітків Київ виявився в кінці списку – на 66 місці (у 2009 році – на 65), що співставно із заробітками в столиці Єгипту. Менше всього заробляють в Мумбаї та Делі, однак і ціни там відповідно найнижчі. 
 Лідери рейтингу за вартістю життя — Осло (1-е місце), Цюріх (2-е) і Женева (3-е), хоча тут зафіксовані і найвищі зарплати. Згідно з дослідженням UBS, працівники в Копенгагені, Цюриху, Женеві і Нью-Йорку заробляють більше інших. При цьому безсумнівним лідером за рівнем заробітку є Цюріх. З огляду на валовий розмір зарплат і фіскальну політику, Швейцарія - найзручніша країна для заробітку. Жодне з міст, що беруть участь в порівнянні, не дозволяє робочим приносити додому більше доходу щомісяця, ніж Цюріх і Женева.
  В той же час, Києву при низькій середній зарплатні за рівнем цін вдалося обійти такі міста, як Мехіко та Буенос-Айрес. Дешевші за нас столиці країн Євросоюзу Братислава (59 місце) та Таллінн (61-е), а також Софія (66-е) і індійське місто Мумбаї, яке замикає список з 73 мегаполісів. У Києві індекс заробітних плат складає 11,0 (чистий дохід) та 12,3 (валовий дохід) в порівнянні з індексом Нью-Йорка, встановленому на позначці 100. Для порівняння, індекси зарплат у Москві складають 26,3 та 30,9 пункту.
 Починаючи з 1970 року UBS використовує як індикатор для цього дослідження "Big Mac", кілограм рису і кілограм хліба. Згідно з дослідженням-2009, жителі міст повинні працювати в середньому 37 хвилин, щоб заплатити за "Big Mac", 22 хвилини за кілограм рису і 25 хвилин - за кілограм хліба. У цьому році в якості продукту-індикатора також використовується непродовольчий продукт - плеєр "iPod".
 Лідерами "Індексу Big Mac", як і в минулі роки, виявився Токіо, а також міста Північної Америки і Західної Європи - з діапазоном від 12 до 20 хвилин. Для порівняння, середній працівник в Найробі (столиця Кенії) доведеться попрацювати більше 2,5 годин, щоб заплатити за "Big Mac".
 Цього року в дослідженні вперше як індикатора застосовувався також непродовольчий товар. Плеєр "iPod nano" (з обсягом пам'яті 8 Гб) є ідеальним прикладом глобального продукту. Результати дослідження показали сильні відмінності.
 Так, середньостатистичний працівник в Цюріху або Нью-Йорку може купити "iPod nano" в магазині "Apple" після 9 годин роботи. З іншого боку, працівники у Мумбаї (Індія) змушені будуть пропрацювати 20 дев'ятигодинної змін - практично еквівалент щомісячної зарплати - щоб купити цей гаджет. У Києві працівнику знадобиться в середньому 45 хвилин, щоб заробити на "Big Mac", 21 хвилину - щоб купити кілограм хліба, 32 хвилини - кілограм рису і 82 години - щоб дозволити собі "iPod nano". Для порівняння, москвич заробить на "Big Mac" за 21 хвилину, на кг хліба - за 10 хвилин, на кг рису - за 12 хвилин, а на "iPod nano" - за 36 годин. Аналогічні показники в Софії становлять 56 хвилин, 18 хвилин, 44 хвилини і 78 годин.
 У Києві 4-кімнатні апартаменти оцінюються в $ 3150 на місяць (максимум), $ 2000 (в середньому) і $ 1370 (мінімум), немеблірованние 3-кімнатні - у $ 1580, $ 760 і $ 550, середня орендна плата - $ 250 на місяць. У Києві вартість обіду в ресторані оцінюється в $ 33, ніч у 5-зірковому готелі - $ 420 (номер на двох, включаючи сніданок), в 3-зірковому готелі - $ 110.
 Неважко помітити, що рівень сереньомісячного заробітку громадян та вартість життя зазвичай відповідають один одному – як в Осло, так і в Мумбаї. Однак, цього не скажеш про Київ – ціни на проживання, харчування та придбання товарів відповідають середньоєвропейським, що, в той же час, не стосується рівня заробітку киян.

Немає коментарів:

Дописати коментар