середу, 29 вересня 2010 р.

Що курять українці?

Результати недавнього глобального дослідження ВООЗ свідчать, що за останні 5 років кількість українців, що палять щодня, в Україні скоротилося на 27%, при цьому одним з основних двигунів зниження кількості курців стало підвищення акцизів на тютюн. Однак чи відповідають дійсності такі висновки?
 Опитування ВООЗ на тему «Зниження негативного впливу паління на здоровя українців до 2012 року» проводилось нещодавно серед членів домогосподарств у віці від 15 років і старше. Інформація збиралася за допомогою кишенькових електронних пристроїв. Всього було опитано 8173 респондента. Так, згідно з результатами опитування, якщо в 2005 році щодня в Україну курили 14,1 млн. осіб, з них 10,7 млн. чоловіків (62,3%) і 3,4 млн. жінок ( 16,7%), то в 2010 р., кількість щоденних курців в Україні знизилося до 10,2 млн. чоловік (8,3 млн. чоловіків і 1,9 млн. жінок), або на 27%. У цілому ж в Україні на момент проведення опитування курили тютюн 28,8% дорослих у віці 15 років і старше, або близько 11,5 млн. жителів. Крім того, опитування показало, що більше половини (53,2%) нинішніх щоденних курців викурює 16 або більше сигарет на день.
 Однією з основних причин, яка сприяла настільки сильному скороченню числа курців в Україні, стало відчутне підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби, сказано в дослідженні. Нагадаємо, в поточному році ставки акцизного збору на тютюнові вироби були підвищені з 1 червня 2010 року. У 2009 році акцизи на тютюнові вироби в Україні підвищували тричі. Підвищення акцизів, у свою чергу, призвело до відчутного зростання ціни сигарет в роздробі і зниження їх доступності для населення. 
 Зі свого боку виробники тютюнових виробів вважають, що внаслідок підвищення акцизів українці менше курити не стали, а зниження продажів легальної продукції заповнили контрабандні сигарети. Представники тютюнової галузі Україна вважають заявлену в глобальному опитуванні кількість курців в країні (28,8%) в 2010 році сильно заниженою. За їх даними, число курців набагато більше, і їх частка у загальному населенні країни становить близько 39%. 
 Тютюнники вважають таке стрімке зниження кількості курців за такий короткий період неможливим. Багато країн на це витрачають десятиліття, щоб знизити кількість тютюнозалежних на принаймні на кілька відсотків. Невже Україна настільки унікальна, що змогла на третину скоротити поширеність цієї згубної звички серед населення лише за кілька років? – питають вони. І справді, якби так просто можна було відучити людей від куріння, то, напевно, весь західний світ давно б кинув палити, враховуючи ціни на сигарети в Європі.
 Справжня причина хибних результатів, на думку виробників тютюну, полягає в тому, що при підрахунку кількості курців не враховувалося число нелегальних сигарет у країні. Однак кордони України залишаються прозорими для нелегального ввезення сигарет. Зі свого боку тютюнники говорять про зростання контрабандної продукції і підробок. 
Нагадаємо, з 10 червня по 6 липня 2010 Держспоживстандарт перевірив у 24 областях України 391 об'єкт торговельної мережі, який продавав сигарети. При цьому в 91 випадку (23%) були виявлені сигарети, виготовлені на території іноземних держав (переважно в Росії та Молдові): на упаковці тютюнових виробів присутні медичні попередження, виконані іноземними мовами та іноземні марки акцизного збору. Отож, підвищення роздрібної ціни на цигарки спричинило не так зниження потреби в них, скільки посилення попиту на більш дешевий контрабандний тютюн.
 Представники української тютюнової галузі стверджують, що ціни на деякі сигарети на внутрішньому ринку значно вище цін сигарет, наприклад, в Молдові, що робить їх нелегальний експорт в Україні вигідним. Відповідно, у разі можливого подальшого підвищення акцизів на тютюн, ціни на українські сигарети виростуть ще більше, що спричинить за собою збільшення імпортних контрабандних сигарет. 
 Як повідомляв Громадський рух «Разом із тобою»,  Україна займає друге місце в світі за часткою курців серед населення.

Немає коментарів:

Дописати коментар