середу, 20 жовтня 2010 р.

Україна - перша в світі за темпами вимирання населення

Тривалість життя українців збільшилася вперше за 100 років. Однак населення продовжує вимирати. Громадський рух «Разом із тобою» представляє картину демографічної ситуації в Україні.
 Тривалість життя українців збільшилася на 1,3 року вперше за 100 років. За період з 2007 року по 1 січня 2009-го медики спостерігали збільшення тривалості життя українців на 1,3 року. Такі дані у Львові оприлюднив екс-міністр охорони здоров'я Микола Поліщук. Екс-міністр пояснив, що тривалість життя збільшується вперше з 1906 року. Середня очікувана тривалість життя в Україні становить для чоловіків майже 63 роки, для жінок - 74.
 Однак така тенденція не впливає поки що на місце, що займає Україна за тривалістю життя серед країн світу. Середня тривалість життя в Україні на 11 років нижча, ніж у країнах Європи, та на 8 років нижча, ніж у сусідній Польщі. Особливо трагічно на цьому тлі виглядає надсмертність не тільки дітей або людей похилого віку, а саме чоловіків працездатного віку. Причинами цього насамперед, умови праці чоловіків, які зайняті у галузях з високим ризиком травматизації, зокрема, у металургійній, хімічній промисловості, та поширеність шкідливих звичок – куріння та надмірне вживання алкоголю. 
 Сьогодні українці потерпають від поєднаної дії економічної, екологічної та демографічної криз, які підсилюють одна одну і не дають вийти на шлях підвищення якості життя. 
 Крім того, за останні 10 років кількість населення в Україні знизилася на три мільйони 889 тисяч осіб, або на 7,7%. При чому найбільші втрати спостерігаються це - регіони, починаючи з Кіровоградської області, на схід і південь. Цю зону експерти називають "чорний пояс України". Цьому сприяє структурна зайнятість на потужних промислових виробництвах. Важливим чинником є погана екологія, зокрема неякісна питна вода, і специфічний спосіб життя - саме в східних регіонах країни найбільший відсоток людей хворих на алкоголізм. Тут поєднуються процеси зниження народжуваності, зростання смертності та міграційного вибуття. Найменше людських втрат у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській та Рівненській областях, бо у цих регіонах спостерігається досить високий рівень народжуваності та відносно низька смертність.
 Щорічно втрачається майже третина жінок від екстрагенітальних патологій, що ускладнюються вагітністю та пологами. Особливе занепокоєння у лікарів викликаються випадки смертні вагітних від кровотеч – 24% серед усіх причин смертності. 
 Україна - перша в світі за темпами вимирання населення. За показниками сметрності Україна випереджає Європу в три-чотири рази. Найчастіше у нас вмирають від куріння - щорічно 100-110 тисяч (з них 10% пасивні курці), від алкоголізму - понад 40 тисяч щорічно, і травматизму. Також, у порівнянні з цивілізованими країнами, тривалість здорового життя у нас на 15 років менша.
 60% отруєнь серед дітей спричинені алкоголем і 20% - токсичними речовинами. В Україні відсутній реальний контроль алкогольної поведінки дітей та молоді. На відміну від цивілізованих країн світу, Україна і досі не має основ законодавства щодо алкоголю, наркотиків чи психотропних речовин. Нещодавно Громадський рух «Разом із тобою» повідомляв, що 10% українських дітей вживають наркотики. Попри такі тривожні дані, в Україні немає жодного дитячого токсикологічного центру для надання кваліфікованої допомоги.
 В Україні нетипова структура смертності - третину від померлих становлять люди допенсійного віку. В нашій країні більш як 40 відсотків юнаків 16-18-річного віку не мають шансів дожити до 60-річного віку. Непокоїть і той факт, що за останні 15 років населення України скоротилося більш як на 5 мільйонів. За цей час народжуваність зменшилася на 40 відсотків, а смертність збільшилася на 30 відсотків. Невпинно зростає смертність серед населення працездатного віку - протягом 2000-2005 років смертність чоловіків у працездатному віці виросла на 12,2 відсотка, серед жінок - на 9 відсотків.
 Як повідомляють фахівці, основна причина глибинних процесів депопуляції - висока смертність нашого населення, так, 65% новонароджених хлопчиків не доживають до 65 років. Одним з важливим чинників депопуляції української нації є міграція. За кордоном працює 2 мільйони українців. І проблема не в тому, що люди їдуть працювати, а в тому, що вони в що б те не стало хочуть залишитися в інших країнах, і вивезти туди свої сім'ї. Інший аспект трудової міграційної проблеми те, що в Україні залишаються бездоглядними діти працівників, часто кинуті напризволяще.
 В той же час, середня тривалість життя у світі зростає. З 1950 року середня тривалість життя в більшості регіонів світу значно зросла і тепер складає 68 років та більше. Про це йдеться в доповіді Організації об'єднаних націй. Найбільше зростання помічене в Китаї та Індії, де середня тривалість життя зросла на 30 років — до 72 і 68 років відповідно. Поліпшення показників пов'язують з розвитком медицини, а також поліпшенням харчування і умов життя. Найбільш слабкий прогрес відзначено в Африці. Експерти пов'язують це з епідемією ВІЛ/СНІД в багатьох країнах континенту. Середня тривалість життя в африканських країнах не перевищує 55 років.
 Нагадаємо, що у серпні чисельність населення України зменшилася на 65 тис. 770 осіб і на 1 вересня 2010 року становила 45 млн 831 тис 408 осіб.

Немає коментарів:

Дописати коментар