вівторок, 19 жовтня 2010 р.

Цього року на свинячий грип захворіють близько 7 млн. українців

Цьогорічна епідемія грипу може обернутись для українців ще більшою панікою та більшими жертвами, ніж минулого року. 
 Як стало відомо Громадському руху «Разом із тобою», сезон традиційних епідемій от-от розпочнеться. Директор Українського центру грипу Олександр Гриневич запевняє, що хвиля епідемії накриє Україну в кінці жовтня – на початку листопада. За його словами, все залежатиме від того, якими будуть погодні умови. В загальному ж українські медики очікують чергову епідемію каліфорнійського грипу. За прогнозами фахівців, цього року захворіє до 7 мільйонів українців. Така статистика пояснюється тим, що в минулому році не всі громадяни перехворіли на грип, тому зараз для цих людей загроза захворіти значно вища. За оцінками минулого року, кількість летальних результатів у слідстві каліфорнійського грипу не відрізнялася від сезонного.
 «Єдина відмінність свинячого грипу полягає в тому, що більший відсоток людей заражується при контакті з хворими. Якщо при звичайному грипі індекс інфікованого становить близько 5%, то при каліфорнійському був до 30%, тобто захворів кожен третій, що спілкувався із хворим. Експерти збирають у всьому світі віруси грипу, які циркулюють в даній країні, і потім такі віруси відправляються в Міжнародний центр грипу. Ці дані аналізуються і робиться висновок про те, який саме вірус в цьому році викличе епідемію. Так ось, в 2010-2011 році дещо змінялися сезонні віруси, а ось пандемічний каліфорнійський, який був у минулому році, залишиться і на цей епідсезон», - роблять висновок лікарі.

Відзначимо, що найбільш ефективним засобом боротьби з грипом медики як і раніше називають вакцинацію. На сьогодні можна робити щеплення препаратами виробництва Франції, Німеччини, Нідерландів та двома вітчизняними вакцинами. Мінімальний термін для вироблення імунітету -15 днів, оптимальний - близько місяця.
 Нагадаємо, що Мінздрав опублікував наказ про введення обов’язкового щорічного медичного огляду громадян. В такий спосіб розраховують отримати повне уявлення про стан здоров’я населення. Лікарі в свою чергу вважають плани Мінздраву нереальними. На їхню думку, в демократичній країні зобов’язати людей проходити диспансеризацію вкрай складно. Це можливо лише шляхом впровадження інституту сімейного лікаря, що особисто надаватиме своїм пацієнтам рекомендації та нагадуватиме про регулярний медогляд. Але в Україні практика сімейних лікарів поки що занадто слабко розвинена, аби розраховувати на неї як на дієвий регулятор здоров’я населення. 
 Тож Громадський рух «Разом із тобою» радить заздалегідь потурбуватися про себе та своїх рідних та не відкладати щеплення на початок епідемії. Пам’ятайте, що вакцина стане ефективною лише за кілька тижнів після вакцинації. Крім того, зважте на переваги сімейного лікаря та розпитайте у знайомих про надійного кваліфікованого фахівця, до якого в разі необхідності можна було б зі спокійною душею звертатись за порадами та рекомендаціями.

Немає коментарів:

Дописати коментар