четвер, 29 квітня 2010 р.

10% мешканців Київщини позбавлені медичної допомоги через її високу вартість

За даними проведеного Головним управлінням статистики у Київській області опитування населення, лише 27% мешканців Київщини оцінює стан свого здоровя як «добрий». Дві третини вважають свій фізичний стан «задовільним», а кожен 18 – «поганим».

29% опитаних мають хронічні захворювання або проблеми зі здоров’ям. З них 33% страждають від гіпертонії і 29% мають хворе серце. Крім того, поширеними виявилися артрит і артроз (14% опитуваних), виразка шлунку або 12-палої кишки (10%), десята частина мешканців Київщини потерпає від мігрені чи частого головного болю, а 7% мають хронічний бронхіт.

 В контексті 24-ої річниці Чорнобильської трагедії зауважимо, що переважна кількість (81%) опитаних на Київщині громадян переконані, що аварія на ЧАЕС та її наслідки тією чи іншою мірою вплинули на стан їхнього здоров’я. Кожна шоста особа вважає, що ця катастрофа не відбилася на її здоров’ї, а 3%, напроти, відповіли, що серйозно постраждали.

Результати опитування щодо оцінки населенням рівня доступності окремих видів медичної допомоги у 2009 році зайвий раз підтвердили той факт, що нинішня мережа державних лікарняних та поліклінічних закладів неспроможна в повній мірі задовольнити попит громадян на безоплатні медичні послуги. Із загальної кількості тих, хто повідомив, що за попередні 12 місяців лікувався у лікарні, 88% самостійно купляли медикаменти, 63% харчувалися власним коштом, у 41% випадків пацієнти змушені були брати до лікарень власну постільну білизну. І лише 12% опитаних не привозили з собою нічого із перерахованого.   

Громадський рух «Разом із тобою» вже писав про те, що лікарні Київської області перебувають сьогодні у вкрай незадовільному стані, лікарі не отримують нормальної соціальної підтримки і гідної заробітної плати. Тож аби отримувати належне медичне лікування в першу чергу ми маємо потурбуватися про те, щоби медицина була захищена.
А вирішення проблем галузі, як вже наголошував Громадський рух «Разом із тобою»  можливе лише за умови реформування системи медицини в цілому, і ініціювати це можна тільки виступивши спільно, за підтримки місцевих та верховних органів влади а також громадських організацій.

Немає коментарів:

Дописати коментар