пʼятницю, 30 квітня 2010 р.

Громадський рух «Разом із тобою» щиро вітає мешканців Київщини із довгоочікуваними травневими святами!

Бажаємо Вам весняного настрою, приємного відпочинку і теплого спілкування!
 На цих вихідних у 142 країнах світу відмічатиметься Міжнародний день солідарності трудящих. Перше травня традиційно вважається святковим днем у багатьох державах, але історія цього звичаю у кожного народу своя.
 Перш за все, початок травня символізує перехід від холоду до тепла, наближення літа. Корені травневих народних гулянь сягають трьохтисячолітньої давнини – мешканці давньої Італії танцями і співами вшановували богиню Родючості Майю. Звідти походить і донині популярна традиція травневого дерева – прикрашати молоде деревце, що символізує чоловічий початок, вінками - символами жіночності, які сьогодні частіше заміняють різнокольоровими стрічками чи квітами з паперу і тканини. За іншою версією травневе дерево є відтворенням моделі Всесвіту – стовбур без листя є незмінною віссю, або центром, а спільне розмотування семи обвитих навколо нього стрічок – семи кольорів веселки – символізує творення світу з центру.  
 У багатьох країнах Європи перші дні травня вважаються Святом квітів. Наприклад, на Сицилії в цей день всі збирають лугові ромашки, які, за місцевими віруваннями, приносять щастя. В Іспанії молоді хлопці обов’язково дарують своїм обраницям квіти, а будинки неодмінно прикрашаються молодими пагонами, аби привернути до його мешканців успіх, здоров’я і багатство. Вночі запалюються вогнища, навколо яких водять хороводи, влаштовують танці, обирають травневих короля і королеву.
 В той же час, в Німеччині святкування цих днів часто закінчується бійками і сутичками. Справа в тому, що за давньогерманськими язичницькими звичаями, що беруть свій початок ще з VІІІ ст., ніч на 1 травня (Вальпургієва ніч – за католицької ім’ям святої, що за збігом народилася в цей день) вважається датою щорічного відьомського шабашу на горі Броккен. На відміну від інших народів, що танцювали і плели вінки із весняних квітів, німці в цей день замикалися вдома, аби не стати відьомською здобиччю. От і досі німецькі травневі мітингуючі поводяться доволі агресивно по відношенню до своїх опонентів.    
 Історія першого травня як щорічного дійства соціально-політичного характеру розпочалася в цей день у 1886 році в США, коли чікагські робітники організували забастовку та демонстрацію з  вимогою восьмигодинного робочого дня. Їх виступ закінчився кровопролитною сутичкою з міською поліцією, проте через три роки Паризький конгрес ІІ Інтернаціоналу назвав 1 травня Днем солідарності робітників всього світу і запропонував щороку відзначати його демонстраціями із соціальними вимогами.
 Пропозиція була прийнята, і вже в 1890 році це свято офіційно відмічали у багатьох країнах Європи – Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччині, Данії, Іспанії, Італії, Норвегії, Франції, Швеції та багатьох інших. Протягом тривалого часу Першотравень був символом революції та непримиренної класової боротьби. Цікаво, що США скоро відійшли від гучних весняних святкувань і сьогодні перше травня залишається для американців робочим днем.
 Того ж самого 1890 року у Варшаві пройшов першотравневий страйк робітників, що стало початком цієї весняної традиції і на теренах Російської імперії. Наступного року в Петербурзі була проведена перша «маївка». З 1897 року «маївки» стали носити політичний характер і супроводжуватися масовими демонстраціями. У 1917 році 1 травня вперше відзначили відкрито. У всіх містах імперії мільйони робітників вийшли на вулиці з лозунгами комуністичної партії «Вся влада Радам», «Геть міністрів-капіталістів» тощо.
 В радянські часи 1 Травня святкувалося як День міжнародної солідарності трудящих всіх країн – це свято було піднесене до рангу державного. Його відмітною рисою була демонстрація. Представники заводів, фабрик, колгоспів, шкіл ставали в колони, над якими майоріли червоні знамена, виднілися лозунги «Мир. Труд. Май». В той же час, багатолюдні першотравневі демонстрації ніколи не були лише політичними акціями – це була нагода зустрітися з друзями, відпочити разом зі своїм робочим колективом, зібратися за спільним столом чи виїхати на природу. Після перебудови всенародний день трудящих став називатися Святом весни і праці, а демонстрації на вулицях сіл і міст як всезагальне явище припинилися. Проте традиція глибоко вкорінилася в народній свідомості – і донині для більшості людей цей день залишається символом весняної радості, оновлення і надій на майбутнє.
   Отож свято Першого Травня дуже багатогранне: воно має свої особливості у різних національностей, має різні витоки, по-різному трактується і відзначається. Але ці святкові дні завжди пов’язані зі змінами на краще – чи то стосується погоди, чи покращання умов життя, чи нових особистих починань. Першотравневі вихідні дарують нам можливість насолодитися першими теплими днями в колі близьких людей. Тож Громадський рух «Разом із тобою» бажає Вам радісних свят, нових планів і наснаги для їх здійснення!

Немає коментарів:

Дописати коментар