четвер, 29 квітня 2010 р.

ОСББ: відчутний крок до покращання у житлово-комунальній сфері?

МінЖКГ планує з 2015 року запровадити обов`язкове створення об`єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у приватизованому житловому фонді. Так заявив заступник міністра з питань житлово-комунального господарства Олександр Мазурчак під час круглого столу у міністерстві житлово-комунального господарства, повідомляє УНІАН.
 Що таке ОСББ?
Якщо говорити про практику, то ОСББ, яке у багатьох країнах світу називають просто «кондомініум» - це чисті ліфти, наявність світла, ідеальні прибудинкові території, прозорі тарифи і можливість у будь-який час поскаржитися відповідальній за добробут жильців багатоквартирного будинку, особі.
 Офіційно ціль створення ОСББ - це  залучення громадян до участі не тільки у вирішенні питань впорядкування будинків та прибудинкової території, а й до повного самообслуговування та самофінансування житла. Об’єднуючись у кондомініуми, ми можемо самостійно розраховувати розміри внесків на утримання будинку та прибудинкової території, здійснювати контроль за надходженнями платежів мешканців за надані житлово-комунальні послуги у конкретному будинку, а також за раціональним використанням цих коштів.
 Створення ОСББ – справа непроста, однак може бути вигідною. Практика показує, що об’єднання співвласників – чи не єдиний варіант наведення порядку у будинку. Постійні перебої з подачею гарячої чи холодної води, слабке опалення, забудови прибудинкових територій, вимикання електрики набагато ефективніше вирішуються за посередництва відповідального представника будинку, аніж через ЖЕК.
 Ускладнене законодавство поки що заважало активному створенню ОСББ, тому Міністерство житлово-комунального господарства розглядає варіант спрощення реєстрації ОСББ, дозволивши його створення трьома жителями будинку і представником виконкому, який представляє 97% жителів будинку. Програма також передбачає втричі збільшити кількість ОСББ до 2015 року, а в будинках від 5 поверхів і вище довести кількість ОСББ до 70%. За даними МінЖКГ, станом на 1 січня 2010 року під управлінням ОСББ перебуває лише 13% житлових будинків в Україні.
 Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – єдиний спосіб для власників житлових і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку спільно володіти, користуватися, здійснювати управління будинком, а також утримувати свою власність у належному стані. Очолює об’єднання один з мешканців, що отримує зарплатню із загальних внесків за здійснення всіх необхідних розрахунків та вирішення поточних питань. В рамках державної Програми реформування житлово-комунального господарства до 2015 року планується створення системи підготовки управляючих багатоквартирних будинків. Вищим керівним органом ОСББ є загальні збори. На загальних зборах члени об’єднання здійснюють своє право вирішувати пов’язані з діяльністю об’єднання питання.
 ОСББ має достатньо широкий простір для вибору принципів господарювання. Так, воно може передати свій будинок на баланс та обслуговування будь-якій приватній чи відомчій житлово-експлуатаційній установі або ж залишити його в комунальному ЖЕКу, може укласти з ЖЕКом договори лише на деякі послуги, може самостійно проводити повне обслуговування житла, укладати прямі договори з "Київенерго" та "Водоканалом". Таким чином, ОСББ наближує мешканців до контролю за наданими послугами, дає змогу контролювати їх якість та у довготривалій перспективі – сприятиме розвиткові ринкових відносин у даній сфері.
 Крім того, у разі створення, ОСББ має право на отримання документів на право власності на прибудинкову територію, що законодавчо є невід'ємною частиною цілісного майнового комплексу – будинку, і на праві спільної власності належить власникам всіх окремих помешкань в будинку. Проте реалізувати це право фактично стає можливим тільки у разі створення об'єднання власників. Таким чином можна убезпечити себе від забудови у власному дворі.
 «Безперечно, створення ОСББ є кроком у правильному напрямку, адже в цьому випадку завдяки такому об’єднанню з’являється ефективний власник будинку, який забезпечує надання якісних житлово-комунального послуг укладанням угод з їх сумлінними та відповідальними виробниками, – вважає Дмитро Новицький, начальник державної житлово-комунальної інспекції у Київській області. - Саме таке об’єднання має здійснювати централізоване і відповідальне управління, якого потребує житловий будинок як цілісний механізм. 
 Згідно із чинним законодавством, разом із приватизацією помешкання у багатоквартирному будинку його власнику належить також і пропорційна частина усіх технічних приміщень. Таким чином, підвали, сходові площадки, технічні поверхи є спільною власністю мешканців будинку, яку вони можуть використовувати на власний розсуд, наприклад, здавати в оренду. Звісно, йдеться про ті приміщення, які можуть бути відокремлені та виділені в натурі, без комунікацій та за відповідним рішенням загальних зборів і погоджених проектних рішень. А кошти від оренди можуть піти на ремонт будинку чи облаштування прибудинкової території. 
 На жаль, треба констатувати, що на сьогодні комунальні підприємства, які експлуатують житловий фонд не є господарями житлових будинків, і зазвичай ставляться до своїх обов’язків досить безвідповідально. 
 На даний час в Київській області приватизовано більше 95% квартир, а це означає, що головна умова для створення ОСББ у більшості випадків є виконаною. Без сумнівів, існують серйозні перешкоди у створенні ОСББ у наші реалії: це і інертність громадян, і численні неточності у законодавстві, і небажання більшості органів місцевого самоврядування підтримувати створення таких об’єднань. Проте, не зважаючи на ці проблеми, на сьогоднішній день ОСББ не має рівноцінної альтернати за ефективністю способу управління будинком як цілісною структурою».
 Для стимулювання створення ОСББ передбачається створити спеціальний фонд для спільної участі держави і жителів у фінансуванні першого капітального ремонту житлового будинку, в якому створено або створюється ОСББ, а також створити консультаційні центри сприяння і підтримки ОСББ і керуючих компаній. Як повідомляє УНІАН, міністр з питань житлово-комунального господарства України Олександр Попов раніше заявив, що фінансову підтримку на капітальний ремонт або реконструкцію житлового фонду одержуватимуть тільки об`єднання співвласників багатоквартирних будинків або інші об`єднання з управління житловим фондом.
З грудня 2008 року працює консультаційний центр з питань створення та розвитку об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Мета центру – допомога ініціативним групам, котрі хочуть створити ОСББ, а також вже існуючим ОСББ у вирішенні юридичних питань – оформлення документів, написання статуту, вирішення питань права власності на прибудинкові території тощо. Окремим напрямком діяльності центру стане просвітницька діяльність серед широких верств населення столиці, метою якої є поширення знань про можливості покращення житлово-комунальних послуг та розв'язання проблем прибудинкових територій шляхом створення ОСББ.
 - ОСББ є одним із механізмів самоуправління громади, що дозволяє їм самостійно вирішувати господарські та організаційні питання, - коментує ідею обов’язкового створення ОСББ керівник контрольно-ревізійної комісії громадської організації «Здорова Київщина», що входить до Громадського руху «Разом із тобою», Сергій Колишкін. - Громадський рух «Разом із тобою», як активне суспільне об’єднання виступає за реалізацію подібних проектів – ми переконані, що активна участь громади в управлінні і прийнятті рішень сприяє зміцненню добробуту і покращенню умов життя. Користь ОСББ та необхідність їх створення підтверджені позитивним досвідом інших країн, тому питання полягає радше в тому, наскільки готове суспільство сприйняти це нововведення. Адже разом із перевагами право власності накладає на людей також і тягар обов’язків та відповідальності.
Схема ОСББ ефективно працює лише в тому випадку, коли ґрунтується на чіткому усвідомленні громадою мети об’єднання і переваг співпраці. Крім того, в рамках ОСББ можуть виникати проблеми із заходами, що потребують значних коштів (наприклад, ремонт ліфтів), що їх мешканці будинку мають робити за власні гроші. Для вирішення цього питання на сьогодні урядом розпочата програма доопрацювання законів, що має на меті створення спеціального фонду для фінансової підтримки ОСББ у подібних ситуаціях. Якщо необхідні зміни і уточнення будуть внесені в законодавство, створення об’єднань співвласників значно спроститься і їх ефективність залежатиме вже від самих людей. Ми ж, в свою чергу, закликаємо всіх поставитися до цієї програми як до нагоди реально вплинути на свій життєвий простір і докласти всіх зусиль, аби отримати звідти якомога більше користі.

Немає коментарів:

Дописати коментар