вівторок, 13 квітня 2010 р.

Музей об’єднали із церквою


У Михайлівській церкві в Переяслав-Хмельницькому відтепер проводитимуться богослужіння?

Михайлівська церква у центрі Переяслава, збудована переяславським полковником Ф.Лободою у 1649 році, ще із 2007 року є об’єктом, за який точаться суперечки між музеєм та вірянами Православної Церкви Московського Патріархату.

Будівля розташована на території історично-архітектурного комплексу, в який окрім пам’яток входить музей українського народного одягу Середньої Наддніпрянщини.

Як стало відомо журналістам Громадського руху «Разом із тобою», подібний сьогоднішньому, конфлікт 2007-го року щодо приміщення не був вирішений на користь УПЦ МП, і у відповідь навколо Михайлівської церкви віруючі розбили своє наметове містечко. Коментуючи свої дії, віряни посилалися на Указ Президента про повернення храмів віруючим та Указ митрополита Володимира про призначення священика.

Сьогодні, як повідомляє видання «Борвісті», ситуація з місця рушила. Однак не порадувала нікого. Наказ Мінкультури про спільне користування приміщенням релігійною громадою та музейниками лишень підлив масла у вогонь.

Невдоволені обидві сторони: працівники музею тому, що мусять знімати з експозиції дві треті експонатів і складати їх у запасники (де за їхніми свідченнями, експонати у запаснику дуже швидко псуються). Віряни тому, що не гоже молитися в музеї.


Конфлікти навколо храмів у нас не новина, не вперше виникає й протистояння музей-церква. Так свого часу у різних пертрубаціях побували храми в Чернігівській області (Чернігів, с. Жукля), Вінницькому районі (с. Велика Стадниця, на початку цього року) тощо. І багато зі спірних ситуацій стосувалися саме питанням передачі у ведення церковників пам’ятників архітектури державного значення.

Іноді скидається на те, що символом недбальства та поверхового ставлення до питань чи релігійних, чи музейних, сьогодні може стати Андріївська церква у Києві. Та, яка так довго стояла із величезною тріщиною у фундаменті.

На жаль, так як для Андріївського, не можна знайти цементу, що б припинив протистояння навколо наших церков.

Довідка:

Сьогодні в Переяслав-Хмельницькому функціонують п’ять церков, 11 церковних споруджень, у склад Переяслав-Хмельницького заповіднику входить 371 нерухома пам'ятка історії й архітектури українського народу, 25 тематичних музеїв, у фондах яких зберігаються 166 000 експонатів. Найбільш прикрим є те, що музеї нерідко вимушені функціонувати у стінах церков, хоча й самі раді переїхати у інші, комфортніші, умови.

Немає коментарів:

Дописати коментар