вівторок, 13 квітня 2010 р.

В Київській області за участі Громадського руху «Разом із тобою» найближчим часом буде створена «Ліга юних журналістів Київщини»


Таке рішення було прийняте на семінарі-нараді керівників творчих об’єднань журналістики загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів, що відбулася вчора, 8 квітня в місті Узин.

«Ліга юних журналістів Київщини» – це не тільки організація, що допомагатиме розкрити таланти дитини. Це й заклад, що у сучасних умовах намагатиметься доносити до юних майстрів пера основні засади журналістської праці.

Адже ця професія, особливо у юнацькі роки, багатьом дітям видається романтичною і навіть пригодницькою. Мало хто замислюється над тим, що пригод там лише один відсоток, а 99% - це наполеглива, іноді марудна праця.

Сьогодні «четверта влада» перетворюється в першу чергу на комерцію, заголовки впадають в око написами «ШОК!», «Небезпечно!», «Сенсація!!!» і вже навіть створений термін «барбосизація», що означає отупіння журналістики, а за нею - і читача.

Саме ці суспільні обставини, у яких виховується молодь, стали темою до обговорень на нараді в Узині. Присутні констатували, що, на жаль, мотивація, яку отримують і молоді люди, полягає у прагненні гарно та легко жити без зобов’язань і відповідальності перед громадою.

Коментує автор ідеї Ліги, Зінаїда Литвин, директор Білоцерківського районного будинку дитячої та юнацької творчості:

- Основна ціль створення Ліги – навчати, підтримувати прийдешнє покоління журналістів Київської області. За допомогою цієї організації ми всіляко допомагатимемо їм, створюватимемо умови для їхнього спілкування, налагодження контактів, обміну досвідом. Ми об’єднаємо сили молодих журналістів.

«Досвід роботи «Прес-центру» в Камянці-Подільському показує, наскільки важливим є правильне навчання молодих журналістів, - розповідає у своїй доповіді Лариса Маслова, керівник зразкової літературної студії «Джерельце» Кам'янець-Подільського центру дитячої творчості. – Наші діти ставали шефами ветеранів — інвалідів війни (писали про бойові подвиги фронтової медсестри Марії Левицької, колишнього командира-кулеметника Віктора Носова); проводили зустрічі з цікавими людьми (наприклад, із сином класика-байкаря Микити Годованця); піднімали проблеми, пов'язані із соціальним сирітством; проводили і проводять турніри знавців художнього слова, прес-конференції, брифінги; займаються науковими дослідженнями, які стосуються жанрів журналістики, топоніміки регіону, етносу, сучасних форм презентації авангардної поезії».

«Потрібно змінити сьогоднішній негативний вектор, - говорить Ігор Дармостук, керівник виконкому Громадського руху "Разом із тобою". - Розширити сферу виховного та професійного впливу на молодь кожного міста, району, села. Саме тому так необхідне створення Ліги юних журналістів Київської області. Далекосяжним завданням організації є підготовка нової плеяди амбіційних журналістів високого рівня, що усвідомлюватимуть свою роль у суспільстві».

Семінар-нарада керівників творчих об’єднань журналістики загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів проходив за участі Головного управління освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, Комунального закладу Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини», відділу освіти Білоцерківської районної державної адміністрації, білоцерківського районного будинку дитячої та юнацької творчості, Громадського руху «Разом із тобою».

Немає коментарів:

Дописати коментар