понеділок, 26 квітня 2010 р.

Збережи зір своєї дитини

В Білій Церкві пройшла благодійна акція «Рівний доступ до зору» для дітей сільських шкіл Київської області

Щохвилини в світі сліпне дитина. Кожної хвилини ще одне дитя не може більше бачити світла і фарб. Ця страшна тенденція набирає обертів, і фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я прогнозують, що до 2020 року дітей, що житимуть у цілковитій темряві, буде вже 2 мільйони.

24 квітня у Білій Церкві Громадська організація «Освітянська трибуна», що входить до Громадського руху «Разом із тобою» та Всеукраїнська асоціація дитячих офтальмологів провели благодійну профілактичну діагностику зору серед учнів сільських шкіл Київської області. Акцію, покликану стати на заваді збільшенню сліпоти та хвороб зору серед наших дітей.

Юних пацієнтів у Білій Церкві в суботу оглядали висококваліфіковані лікарі відділення Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» на чолі з головним дитячим офтальмологом МОЗ України Юрієм Баріновим та на базі обласного санаторію-профілакторію «Гармонія» Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів (головний лікар Ігор Лютий). Акція проходила протягом усього дня і за цей час більше дев’яноста діточок пройшли огляд, а їхні батьки отримали консультації щодо стану їхнього зору. На жаль, за результатами огляду лікарі отримали невтішні висновки. Так, серед оглянутих дітей, що приїхали сюди із сіл Київської області, 5% потребували хірургічного втручання, більше 60% - окулярної корекції зору, 30% потребували подальшого лікування, і тільки 3% дітей були справді здоровими….

- Нинішня наша акція проводиться в рамках реалізації глобальної всесвітньої програми «Зір-2020, право на зір», – розповідає Барінов Юрій Вікторович, Головний дитячий офтальмолог Міністерства охорони здоров'я України, кандидат медичних наук, завідувач відділенням дитячої офтальмології та мікрохірургії ока НДСЛ «ОХМАТДИТ». – Сьогодні ситуація, що склалася навколо проблем зору у дітей в Україні, вкрай невтішна. Так, близько 10 000 наших дітей – інваліди зору, майже тисяча дітей сліпі на обидва ока і близько 2,5 тис. – на одне.

Одначе у разі вчасної діагностики проблем зору 80% дитячої інвалідності може бути вилікувано! Втім, дефіцит медичних кадрів робить це практично неможливим. На всю Україну ми маємо лише 661 дитячого офтальмолога, що негативно впливає в першу чергу на віддалені регіони.

Стосовно Київщини, то тут ситуація схожа: з 25 передбачених державою посад дитячих офтальмологів зайняті лише 15. А очна дитяча захворюваність має стійку тенденцію до зростання. Так, нині 329 дітей Київщини є інвалідами зору.

Наша сьогоднішня благодійна акція спрямована на діагностику зору дітей з сільських районів Київської області. Завдяки невтомній енергії таких людей, як Наталія Клокар, голова Громадської організації «Освітянська трибуна» і Ігор Лютий, головний лікар санаторію-профілакторію, цей захід є вже третьою великою профілактичною перевіркою дітей в цьому році.

- В Білій Церкві ми не маємо стаціонарного офтальмологічного відділення – лише поліклінічне. Працює 4 дитячих окулісти, що не дозволяє приділити увагу усім дітям, вчасно виявити патології та хвороби, а це призводить до стрімкого зниження зору і сліпоти, – погоджується Лютий Ігор Михайлович, лікар-офтальмолог вищої категорії, головний лікар санаторію-профілакторію «Гармонія» КОІПОПК. – Сьогодні разом із громадською організацією «Освітянська трибуна», що входить до Громадського руху «Разом із тобою», та Всеукраїнською асоціацією дитячих офтальмологів ми надаємо дітям ту допомогу, якої вони потребують. При чому, діти приходять не просто на профогляд, а на висококваліфікований офтальмологічний консультативний прийом. Як ви можете бачити, ми оглядаємо їх за допомогою найсучаснішого діагностичного офтальмологічного обладнання, що дозволяє провести ранню діагностику патологій органів зору за допомогою безконтактних методів. Тож батьки можуть бути впевнені у точності лікарських висновків. За результатами огляду ми направляємо пацієнтів із найскладнішими випадками до Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ», відділення дитячої офтальмології та мікрохірургії ока. Решта батьків, чиї діти також потребують лікування та корекції зору, отримують від наших спеціалістів всі необхідні рекомендації.

- Не все має робитися за гроші! Прикладом такого підходу є і сьогоднішній благодійний суботник, задля якого професійні лікарі добровільно віддали свій вільний час людям, що потребують їхньої поради, – резюмує Клокар Наталія Іванівна, голова Громадської організації «Освітянська трибуна», ректор КОІПОПК. – Під час нашої минулої акції ми проводили офтальмологічний огляд дітей Богуславщини. Тоді протягом двох днів було оглянуто понад 200 дітей, із яких 4 % мали тяжкі вроджені патології, а більше половини потребували корекції зору, але навіть не знали про це.

Ми будемо проводити такі огляди й надалі, наступну акцію плануємо у Іванківському, Згурівському і Яготинському районах, адже вони віддалені від Києва і потребують особливої уваги.

«Освітянська трибуна» стала одним із ініціаторів заходу, оскільки ми впевнені, що громадські організації мають стимулювати позитивні зрушення у суспільстві. Не збираючись зупинятись на окремих заходах, ми прагнемо дати поштовх до подальшої спільної праці громадських об’єднань на Київщині.

Впевнена, зміни в суспільстві мають бути ініційовані знизу, народжуватись згуртованою і активною громадою. Головним принципом нашої організації, відповідно до якого проводиться і сьогоднішній захід, є «Рівний доступ до якісного життя». І це гасло стосується не тільки здоров’я, але й освіти, культури тощо. Сьогодні нам необхідно докладати всіх зусиль, аби люди не були відірвані від необхідної їм допомоги через брак коштів чи проживання у віддаленому районі.

ОЗНАКИ ПОГІРШЕННЯ ЗОРУ ДИТИНИ, ЯКІ МОЖНА ПОБАЧИТИ САМИМ Офтальмологи надали для журналістів Громадського руху «Разом із тобою» поради щодо ознак погіршення зору дитини, які батьки можуть помітити самотужки:

1) Сльозливість, свербіж, почервоніння – всі ці симптоми у певних випадках призводять до тяжких ускладнень, навіть до сліпоти;

2) Дитяча глаукома майже у 100% випадків є вродженою, тому треба стежити за зором тих дітей, в кого від народження великі очі, адже це часто призводить до розтягнення рогівки і має своїм наслідком проблеми з очима;

3) Якщо батьки помічають, що дитина підсідає ближче до телевізора, часто моргає, тре очі, якщо є часті зауваження вчителів з приводу неуважності, то все це часто свідчить про відхилення зору дитини від норми і потребує консультації лікаря;

4) Ще один спосіб самостійної перевірки зору від лікарів - на фотографії зі спалахом червоні зіниці свідчать про здоров’я очей.
І ще один факт – згідно з нормативами МОЗ України дітям до 9 років робота з комп’ютером рекомендована не більше 5 хвилин на день, а в навчальних закладах навіть учням 11-12 класів дозволяється заняття на комп’ютерах протягом не більше 25 хвилин.

Немає коментарів:

Дописати коментар