пʼятницю, 23 квітня 2010 р.

Хто палить на Київщині?

«Мінздрав попереджає, куріння – це отрута» - так співали ще за радянських часів в улюбленому усіма мультику  «Острів скарбів». Сьогодні про це говорять набагато більше – на бігбордах, на пачках цигарок, однак ми, навіть відчуваючи на собі згубність цієї звички, не кидаємо палити. Курців в Україні не меншає, більше того, нині вона посідає друге місце в світі за кількістю людей, що палять.

 За оприлюдненими Головним управлінням статистики у Київській області даними, опитування щодо самооцінки населенням стану здоров’я, у 2009 році виявилося, що шкідливу звичку курити мають 17% мешканців київської області у віці від 12 років. З них більше половини палять більше 16 років, третина – 6-15 років, восьма частина курить менше 5 років. Майже половина опитаних (47%) викурюють 16-20 сигарет на добу, третина – 6-10, 9% - більше 20, 6% - 11-15 штук і 7% вистачає від 1 до 5 сигарет на добу.  

«В той час, коли весь цивілізований світ активно бореться з курінням, серед українців мода на сигарети не проходить, - висловлюється керівник контрольно-ревізійної комісії громадської організації «Здорова Київщина», що входить до Громадського руху «Разом із тобою», Сергій Колишкін. - Про шкоду паління говорять по телевізору, пишуть у пресі і попереджають на пачках з цигарками. На згубності цієї звички вперто наголошують лікарі і численні наукові дослідження, згідно з якими на нашій планеті раз на п’ять секунд одна людина помирає від хвороб, викликаних курінням. Але, не зважаючи на жахаючу статистику, що доводить безперечну шкоду паління, люди продовжують триматися на свою небезпечну звичку».

 Подолати масову моду на куріння можливо лише за умови відповідального ставлення до свого здоров’я. Давайте вже сьогодні докладемо всіх зусиль, аби наступне покоління сприймало тютюн як отруту, а паління – як безвідповідальність відносно себе і оточуючих, а не як невід’ємну частину повсякденного життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар