вівторок, 27 квітня 2010 р.

Козацьке місто на Унаві. Де відпочити у Фастові?

Громадський рух «Разом із тобою» продовжує серію матеріалів про маловідомі куточки Київської області, природа та історичні пам’ятки яких заслуговують на те, щоб присвятити їх відвіданню свій вихідний день. Цього разу ми пропонуємо до Вашої уваги принади Фастівщини.

Кожному українцю відомі такі міста, як Львів, Кам’янець-Подільський або Переяслав-Хмельницький, які щороку приймають тисячі туристів. Проте мало хто повною мірою знає, в наскільки колоритній та красивій країні ми живемо. Практично у кожному українському містечку є історичні місця, пам’ятки архітектури чи природні утворення, що заслуговують на увагу. Часто люди віддають перевагу домашнім посиденькам чи звичним заняттям, не знаючи, які краєвиди оточують їх з усіх сторін. Причина часто полягає у занедбаному стані, що в ньому через безвідповідальність місцевої влади перебуває безліч унікальних історичних пам’яток. Крім того, для прийому туристів необхідна розвинена туристична інфраструктура: комфортні готелі, сучасні дороги, якісні і доступні заклади харчування.
Не обійшла стороною проблема недофінансування і бездушного ставлення чиновників і славне козацьке місто Фастів, що на річці Унаві. Історія Фастівщини сягає глибокої давнини і бере початок із населення краю первісними людьми, які жили на Фастівщині 20-25 тис. років тому, в епоху Палеоліту. По вул. Комарова під час будівництва загальноосвітньої школи № 4 було знайдено стоянку первісної людини — мисливців на мамонта та дикого коня. Пізніше тут межували території двох великих східнослов'янських племен - князівств древлян і полян. Свідками тих часів є пам’ятки археології: городища та кургани скіфської доби, поселення римського періоду, давньоруські поселення. Історичний шлях міста тісно пов’язаний з долею матері городов руських. У стародавні часи саме територією нинішньої Фастівщини проходили кордони Київської землі. Перша літописна згадка про Фастів 1390г. В 15ст. розграблений в результаті набігів татар. Потім знову став заселятися. Піднесення політичного і економічного життя наприкінці 17 на початку 18 ст. відбулося завдяки полковнику Семену Палію. Саме при ньому козацький устрій на правому боці Дніпра набув, за свідченням істориків рис державного утворення, а ця територія з чітко означеними кордонами мала назву " Палієва держава".
 У Фастові є чимало цікавих місць, які варто побачити туристу: це і величний фастівський костел, і Покровська церква із старовинною дерев’яною дзвіницею ще з часів Семена Палія, краєзнавчий музей, багатий на експонати про фастівську минувшину, музей на колесах, присвячений подіям української революції 1917-1919 років та, зокрема, історичному договору про злуку українських земель, підписаному у Фастові, прекрасний парк „Молодіжний”, який лише потребує відновлення та нормального догляду, історична місцина на околиці Фастова під назвою – дуб Семена Палія, дерев’яні храми Фастівщини, монастир в с. Томашівка, музей видатного композитора Кирила Стеценка у с. Веприк та чимало іншого. 
 В першу чергу відвідайте два чудових зразки культових конфесій, які, безперечно, зацікавлять будь-якого гостя міста. Тризубну Покровську церкву, споруджену в 1740 році, один із шедеврів української дерев’яної архітектури, пам’ятка національного значення, та римо-католицький костел Воздвиженя Святого Христа, що є ретроспективним зразком архітектурни початку ХХ ст. 
Костел збудований у 1911 р. У центрі міста за проектом архітектора Домбревського. Побудований костел в романо-готичних формах, характерних для архітектурних споруд останньої чверті XIX століття. На фундаменті з бутового каменю зведено стіни з жовтого цегли. Конструкції даху були виготовлені з сосни та покриті зеленою і червоною черепицею. В інтер'єрі храму одразу привертають увагу галерея, хори, підлога, стрункі пілястри та колони з пишними капітелями. Головний, західний, фасад увінчують дві башти, між якими розташований центральний вхід в костел. Над входом - велике кругле вікно ( «троянда»), традиційний елемент готичних храмів. На фасаді розміщена скульптура єпископа і сюжетна композиція «Христос благословляє дітей». Костел має істотну особливість: західний фасад споруди асиметричний. Асиметрія проявляється в усьому: елементами декору, формами вікон і т. д. Дві його башти однакові в плані, зовні абсолютно різні. Південна майже вдвічі вище північної, чотирикутна по всій висоті, з наскрізними спареними арками у верхній частині. Висота вежі - 43м, стіни побудовані з білої київської цегли, цоколь із граніту з Шепетівки, маєтку графа Юзефа Потоцького, а дерево на дах парафія отримала з славутицьких лісів князя Сангушки. Зелену глазуровану черепицю Станіслав Шептицький замовив у Влоцлавку. Вражає гармонійність архітектурних форм і скульптурних групп, які майстерно переплітені у єдиний ансамбль. Усередині храму вас огорне відчуття святості, спокою, визнання істинних цінностей людського життя.
 Покровська церква, класичний український тризрубний храм, стоїть на берегу Унави. Хоч вона й виглядає скромною попелюшкою на тлі знаменитого фастівського костелу, саме її неодмінно включають в усі хрестоматії як шедевр національної архітектури. На жаль, її верхи вкриті тепер не гонтом, а бляхою, але навіть це не псує враження від старовинного храму дивовижно гармонійних пропорцій. Окремо стоїть дзвіниця, ровесниця церкви, але виглядає вона старішою і потемнілою. Справа у тім, що кілька років тому Покровська церква горіла - на щастя, її ретельно відновили. А от дзвіницю, напевно, не зачепив ані вогонь, ані ремонт.Покровську церкву ще називають "Палієвою" - за легендою, її заснував вищезгаданий козацький полковник Семен Гурко на прізвисько "Палій, який провів останню частину свого бурхливого життя Палій у своєму улюбленому Фастові.
 Не оминіть своєю увагою також і Державний краєзнавчий музей. Його експозиції складаються з пам’яток археології, речей мистецтва, картин, що розповідають минуле Фастівщини, також представлена незвичайна галерея птахів, які населяють цей край. Цей поверх обов’язково сподобається вашим дітям. Тут також функціонує галерея заслуженого художника України М.Ф.Сліпченко, яка щорічно поновлюється. Відмінною ознакою діяльності Фастівського музею є наголос на археологічному і народознавчому вивченні краю, проведення конференцій, круглих столів, дискусійних клубів на різні теми, він плідно співпрацює з науковцями інститутів археології, історії, мистецтвознавства. Музей розташований в приміщенні колишнього банку. Не дивлячись на те, що будівля перебував у напівзруйнованому стані співробітники музею зраділи, оскільки експозицію музею і фонди буде розташовано не в будь-якому вивільненому приміщенні, а в історичній споруді кінця ХІХ ст. - пам'ятці цікавого періоду в житті Фастова, що характеризувався певним піднесенням у промисловості, економіці і культурі. Будинок цей засвідчує вишуканий смак його будівельників. Він є красою історичного центру Фастова і відповідає всім вимогам щодо його нинішнього практично-функціонального призначення.
 Фастів – це місто з крилатою козацькою славою, відоме в Україні як місто залізничників; в 1995 році його було прийнято до ліги історичних міст України. Як ви бачите, цей важливий вузол Південно-Західної залізниці і промисловий центр має чим пишатися. Нехай влада ще й досі не зуміла привести його інфраструктуру до належного стану, проте це не привід відмовлятися від задоволення наблизитися до історичного минулого свого краю. Що ж до долі самого сучасного Фастова, то певні надії на модернізацію міста пов’язуються з його майбутньою реконструкцією та з перенесенням звідти пам’ятника Леніну та встановлення на тому місці саме фастівського символу. 
 Громадський рух «Разом із тобою» бажає Вам яскравого відпочинку і приємних відкриттів!

Немає коментарів:

Дописати коментар