пʼятницю, 30 квітня 2010 р.

Затримали зарплату? Вимагаймо компенсації

За даними Головного комітету статистики Київській області за 1 квітня 2010 р., від початку року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати на Київщині зросла на 57%, що складає 20,3 млн.грн.
 Найбільше держава винна зайнятим у промисловості (46,6%), працівникам підприємств транспорту (20,2%) та будівництва (17,3%). Від початку року своєчасно не отримали зарплату 22,0 тис.осіб, або 5,8% від загальної кількості штатних працівників у сфері економіки Київської області. Кожен них недоотримав в середньому 2261 грн., що на 5,8% більше розміру середньої заробітної плати за березень (2138 грн.). Найгірша ситуація в м.Славутич, де винагороду за свою працю вчасно не отримали 36,9% від загальної кількості штатних працівників району. Від 16 до 17% коливається частка працівників, яким затримують зарплатню, у Бориспільському, Вишгородському та Іванівському районах.  
 За словами Василя Надраги, міністра праці та соціальної політики, нинішня ситуація обумовлена тим, заходи боротьби із заборгованістю спрямовуються переважно на її погашення, а не на усунення причин її виникнення. Серед таких причин відзначається невчасне затвердження фінансових планів державних підприємств і неефективне використання бюджетних коштів при закупівлях. 
Крім того, борги з зарплати на підприємствах столиці, за словами експертів, виникають передусім через несвоєчасні розрахунки міністерств за замовлення та недофінансування з державної скарбниці. Також важливим фактором є неефективна політика кредитування реального сектора економіки та невчасне відшкодування ПДВ підприємствам, заборгованість за яким на підприємствах державної форми власності наблизилася до 73,5 млн. гривень.
 Громадський рух «Разом із тобою» нагадує, що навмисна та безпідставна затримка виплат зарплатні, пенсій та стипендій більше одного місяця передбачає штраф у розмірі від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (8,5 тис. – 17 тис. грн.). Часто в контрактах з тим чи іншим господарником питання про його відповідальність за затримку заробітної платні взагалі не ставиться. Не дивно, що випадки, коли відомство розірвало угоду з несумлінним директором, можна перелічити на пальцях однієї руки. 
Ви мусите пам’ятати, що українське законодавство передбачає грошову компенсацію за затримку зарплатні, яка виплачується разом із заборгованістю.
Зазначимо також, що у 2001 році був прийнятий Закон «Про компенсацію громадянам втрати частини податків у зв’язку з порушенням строків їх виплати». Загалом, компенсація вираховується з урахуванням приросту індексу інфляції. Для того, щоб розрахувати суму відшкодування, потрібно помножити зарплатню на відповідний індекс за заборгований місяць. Слід також враховувати, що в розрахунок приймається «чиста» зарплатня, тобто з вирахуванням всіх податків та зборів.
В разі, якщо підприємство відмовляється виплачувати компенсацію, дії роботодавця можна оскаржити в судовому порядку. Крім того, при Міністерстві праці і соцполітики працює «гаряча лінія», що також займається питаннями затримки заробітної плати:
тел. 0-800-507-309, з 8.00 до 21.00, неділя – вихідний день.

Немає коментарів:

Дописати коментар