четвер, 22 квітня 2010 р.

Міжнародний день Землі на Київщині

22 квітня – день Землі, засновником якого вважається Джон Стерлінг Мортон, що запропонував у 1872 році призначити щорічний день, присвячений озелененню навколишньої території. Офіційно Всесвітній День довкілля був установлений Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй у 1972 р., щоб відзначити відкриття Стокгольмської Конференції по темі "Довкілля людини". У цей же день була заснована й UNEP - Екологічна програма ООН, яка зараз і є основним організатором та ідеологом Дня Землі.

Головною метою цієї всесвітньої акції є привернення уваги суспільства і кожної людини планети до проблем Землі і навколишнього середовища, заохочення до відповідального ставлення до довкілля, подання прикладу підтримки чистоти і порядку. За традицією в цей день люди займаються благоустроєм і озелененням своїх дворів та вулиць.
Задум отримав підтримку і вже в 1872 році було висаджено біля мільйона дерев. Традицію проведення Дня Землі було продовжено молоддю США та підтримано дітьми інших країн. В 1990 році учасниками Дня Землі стали 200 млн. людей із 141 країни світу. За повідомленнями зарубіжних ЗМІ, в різних країнах світу в цей день організовуються найрізноманітніші заходи і акції. Це конференції, виставки, закриття автомобільного руху на центральних вулицях великих міст, прибирання території і посадка дерев.
Приємно відзначити, що Україна теж приєднується до цієї всесвітньої традиції. Зокрема, днями на нашій рідній Київщина в рамках відзначення Дня довкілля відбулася акція «Посади своє дерево». Працівники органів місцевого самоврядування, представники громадських організацій, учнівська та студентська молодь саджали дерева на території всієї області. Також в нас планується масштабне відзначення Дня Землі, протягом якого всі охочі зможуть стати учасниками яскравих акцій, присвячених охороні навколишнього середовища та піклуванню про своє місто.

Сьогодні зусиллями вчителів свято стає все зрозумілішим і ближчим за своїм змістом і школярам. Під керівництвом педагогів в цей день проходять зустрічі з представниками місцевої влади з питань екологічної ситуації у місті, селі, проводяться уроки на екологічні теми, влаштовуються  конкурси, змагання юних природолюбів. Як і дорослі, діти відзначають цей день посадкою дерев, кущів, прибиранням шкільного подвір'я, парків, скверів. 

Київський обласний Громадський рух «Разом із тобою» з радістю відмічає долучення Київщини до міжнародного екологічного заходу і бажає всім її мешканцям провести цей день з користю для себе і довкілля. Згадаймо про покладену на кожного з нас відповідальність за світ, в якому ми живемо, і намагаймося про це не забувати!

Немає коментарів:

Дописати коментар