вівторок, 22 червня 2010 р.

Підпал музею: випадковість чи логічний наслідок?

У неділю ввечері в Переяслав-Хмельницькому Київської області на території музею архітектури і побуту Національного історико-етнографічного заповідника „Переяслав” у будинку гончаря та церковній сторожці виникали пожежі.
 Жертв і постраждалих немає, повідомили в прес-службі МНС. Підрозділами Державної пожежної охорони МНС обидві пожежі були ліквідовані. Причина пожеж - підпал. За фактом того, що сталося, правоохоронні органи проводять розслідування. На місці події працювала оперативна група Головного управління МНС у Київській області.
 Інциденти із музеями у Переяслав-Хмельницькому трапляються не вперше. Громадський рух «Разом із тобою» розповідав про конфлікт, що розгорівся навколо Михайлівської церкви у центрі міста. Навколо цього обєкту і досі точаться суперечки між прихожанами та музеєм українського народного одягу Середньої Наддніпрянщини, які за наказом Мінкультури змушені користуватися будівлею спільно. Рішення не вдовольняє жодну із сторін, проте це питання, як і всі подібні, у вищих інстанціях байдужо залишають невирішеним. Така поверховість у ставленні до памяток культури, які є опорою духовності і самовизначення народу, проявилася і нині на прикладі із заповідником. Навмисне підпалення є  результатом того, що суперечки на місцях ришішуються самовільно, хоча мали б залагоджуватися на вищому рівні. Тому Громадський рух «Разом із тобою» закликає громаду до обєднання заради донесення важливих питань до владних органів і наполегливості у їх вирішенні.  

Немає коментарів:

Дописати коментар