пʼятницю, 9 липня 2010 р.

65,2% українців вважають систему охорони здоров’я корумпованою

Київський інститут з проблем управління імені Горшеніна з 3 по 5 липня 2010 року провів опитування на тему: “Страхова медицина в Україні”. Відповідно до результатів опитування українці підтримують запровадження страхової медицини, але скептично оцінюють наслідки цієї реформи. За страхову медицину виступає майже половина опитаних - 45,2% Проти впровадження близько третини респондентів 32,7%. Кожному п`ятому українцю, а це 22,1%, важко дати відповідь на це запитання. Експерти інституту дійшли висновку, що українці визнають наявність корупції у системі охорони здоров’я. Респонденти відповідали, що безпосередньо стикалися з фактами прямого вимагання грошей у державних медичних установах, а переважна більшість громадян оплачує медичні послуги. Більша частина українців, а це 65,2% вважає систему охорони здоров’я корумпованою.

Діаметрально протилежну думку висловила вдвічі менша кількість опитаних – 30,8 %. 61,4% громадян упродовж останнього року оплачували послуги лікаря в медичних установах. При цьому більше чверті опитаних 29,2% не оплачували. 30,3 % українців вважають, що медицина в Україні має бути безоплатною. Чверть респондентів 25, 4 % вважали б за краще платити готівкою лікарю, кожен шостий 15,7% не проти оплачувати готівкою через касу, а кожен десятий українець 9,1% надавав би перевагу безготівковому розрахунку за медичні послуги. На запитання про те, чи доводилося стикатися з випадками вимагання грошей працівниками державних медичних установ, 45,8% опитаних дали негативну відповідь, і майже стільки ж - 42,9% - відповіли позитивно. Близько третини українців 36,3% сподіваються, що у разі запровадження страхової медицини рівень корупції у системі охорони здоров’я зменшиться. 31, 4 % переконані, що рівень корупції не зміниться, а на думку кожного десятого, в разі запровадження страхової медицини, рівень корупції збільшиться.  

Громадський Рух “Разом із тобою” вважає, що подібні результати соцопитування демонструють фундаментальні проблеми в царині української медицини та охорони здоров’я. Неприпустимим є той факт, що переважна більшість українців називає корумпованою цю галузь. Охорона здоров’я людини має бути чи не найпершим пріоритетом державної політики, адже людське життя є найвищою та найвагомішою цінністю. На превеликий жаль, результати цього соціологічного дослідження стали підтвердженням того, що пересічні українські громадяни, які не мають вагомих коштів, не можуть розраховувати на те, що їм буде надана якісна безоплатна медична допомога, як цього вимагає стаття 49 Конституції України: “Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності”.

Громадський рух “Разом із тобою” буде й надалі докладати усіх зусиль для сприяння та підтримки здоров’я співвітчизників у Київські області. Так, наприклад, повторно заплановано проведення акції з професійного огляду очей дітей Київщини найкращими офтальмологами України. Восени 2010 року за підтримки нашого руху відбудеться захід “Виїзний флюорограф” під час якого декілька бригад рентгенологів відправляться у найвіддаленіші куточки столичної області, де проведуть безкоштовний огляд усіх охочих. Громадська організація “Медична громада”, яка входить до руху “Разом із тобою”, в цьому році ініціює цілу низку тренінгів для лікарів – ФАПів та сільських амбулаторій з метою ознайомлення із сучасними методиками лікування. Голова виконкому руху Ігор Дармостук стверджує: “ Ми не збираємося знижувати темпи проведення медичних акцій, але наголошуємо: чим більше держава сприятиме розвитку спорту, фізичного виховання та активно пропагуватиме здоровий спосіб життя, тим менше в Україні буде людей, що потребують медичної допомоги. Це нерозривні речі, які кінець з кінцем треба зрозуміти”.

Немає коментарів:

Дописати коментар