понеділок, 12 липня 2010 р.

Громадський рух «Разом із тобою» вітає всіх вірян з днем пам’яті св. апостолів Петра і Павла

Сьогодні, 12 липня православні християни відзначають день пам'яті святих апостолів Петра і Павла. Святих Петра і Павла, які жили в один і той же час, церква називає Первоверховними за особливу роль у справі поширення Христового вчення серед язичницьких народів.
 Повна назва свята звучить як «день пам’яті» першоверховних апостолів Петра і Павла. Пам’ять, тобто поминання, пов’язана із мученицькою смертю апостолів у Римі як відданих проповідників Христа. Петро - уособлення найчистішої віри, «надії християнської» – був старшим братом Андрія Первозваного, частий співбесідник Христа та свідок багатьох його чудес. Павла ж, який не входив до перших 12 апостолів і був навіть гонителем християн, обернув сам Христос, після чого він полишив своє колишнє життя і присвятив себе, свої ораторські здібності та освіченість на служіння Богу: його апостольські послання ввійшли до безцінної спадщини всього християнського світу. Розповідаючи про Христа, святі Петро і Павло навертали до віри тисячі людей. Крім того, Господь дав апостолам таку силу слова, що мертві воскресали, кульгаві починали ходити, хворі зцілялися. Обидва ревносні послідовники та проповідники Христа прийняли мученицьку смерть від язичницького імператора Нерона в один день – 12 липня 67 року. Мощі Петра і Павла знаходяться у римській базиліці.
 Напередодні цього свята завершується піст, який отримав назву Петрівка. Він починається за тиждень від свята Трійці. Наступного дня після свята апостолів Петра і Павла Церква відзначає Собор святих славних і всехвальних дванадцяти апостолів.
 Щорічний піст перед святом апостолів Петра і Павла цьогоріч тривав довше, аніж піст Великодній - від 31 травня до 11 липня. На згадку про апостола Петра серед частувань, які у православних прийнято подавати на стіл цього дня, - всілякі страви з риби.
 У церковній традиції поминання Петра і Павла – це нагадування всім християнам слідувати апостольському прикладу: прославляти Бога по мірі своїх сил та можливостей.  Громадський рух «Разом із тобою» вітає всіх православних християн із великим святом та завершенням посту і закликає до гідної поведінки та доброї справи!

Немає коментарів:

Дописати коментар