четвер, 1 липня 2010 р.

Житло економ-класу: новітні ідеї – звичне втілення

Продовжуючи тему доступного житла, Громадський рух  «Разом із тобою» розповідає про особливості  реалізації проекту будівництва недорогих квартир на Київщині.
В рамках експериментального проекту на спеціально виділеній урядом України земельній ділянці під Києвом приватними структурами буде зведено кілька вулиць недорогих невисотних будинків із застосуванням нових технологій з метою їх подальшого продажу. 
 Наразі в Київській  області розглядається декілька варіантів майданчиків для будівництва демонстраційного житла – в с. Хотянівці Вишгородського району, неподалік від м. Бориспіль, біля станції метро «Червоний Хутір» та в районі ВДНГ. Міністр регіонального розвитку і будівництва України В. Яцуба заявив, що він схиляється до останньої пропозиції з огляду на велику площу ділянки для розташування 10-15 будинків та зручний під’їзд до неї. Прийняти остаточне рішення міністерство сподівається з дня на день. За офіційними даними, взяти участь у проекті в якості забудовників виявили бажання 17 компаній, що мають необхідні для ведення робіт ресурси. 
 Будівництво житлових будинків економ-класу відбуватиметься  із застосуванням технології тришарової стіни, що складається з OSB-плити, утеплювача і гіпсокартону. Кількаповерхові будинки не матимуть ліфтів та будуть оснащені комбінованими джерелами опалення: сонячними батареями, індивідуальним опаленням, тепловими насосами, що використовують теплову енергію землі. Розглядається понад 20 варіантів різних технологічних розробок для такої забудови - американська, канадська, українська та інших, проте в будь-якому разі введення таких інновацій дозволить, за словами міністра, прискорити будівництво житла та практично удвічі знизити його ціну. Собівартість одно- та двоповерхового котеджу, збудованого за новими технологіями, складатиме $20-50 тис., а один квадратний метр коштуватиме для покупця 3-4 тис. грн.. Невисока ціна зумовлена також безкоштовним виділенням землі, що зазвичай складає 5-7% від його вартості. 
 Проект будівництва  дешевого житла в Україні вже реалізовано в м. Севастопіль, яке займає друге місце в державі за вартістю житлової площі. Цей досвід показує, що дешеве малоповерхове житло виявляється для потенційних мешканців не таким вже й дешевим. Справа в тому, що його розкупляють спекулянти для подальшого перепродажу на вторинному ринку за ціною в півтора-два рази дорожче. Крім того, забудовники севастопільських котеджів, обмежених згідно з проектом за поверховістю, вирішили відігратися на щільності, компактно звівши на кількагектарній площі 38 будинків. Крихітні однокімнатні квартири розмістили у будівлях, відстані між якими вистачає рівно на те, аби могла проїхати пожежна машина, як того вимагає законодавство. Подібний розвиток ситуації передбачається і під час реалізації проекту на Київщині. 
 Для тих, хто плекає бажання збудувати власний заміський будинок, ситуація зараз досить сприятлива. В порівнянні із 2008 роком земельна сотка нині продається вдвічі, а іноді й втричі дешевше. За прогнозами експертів, ціни на землю по всій Україні будуть падати і до кінця року знизяться на 15-20%. Крім того, продавці часто готові надати покупцям суттєві знижки, продати ділянку із відтермінування, обміняти на автомобіль тощо. Популярності набуває об’єднання зусиль власників земельних ділянок та забудовників для спільного зведення будівель. Найбільшим попитом насьогодні користуються недорогі ділянки площею 10-12 соток, вартість яких варіюється в залежності від наявності комунікацій, віддаленості від міста, транспортної розв’язки, а також терміновості, з якою продавець хоче отримати гроші. Щоправда, кількість економ-пропозицій поступово зменшуватиметься, стверджують експерти. Що ж до великих дорогих ділянок, то у Київській області відмічається зростання попиту на них, що пов’язано із масовими переїздом до столичного регіону політиків зі сходу України. 

Немає коментарів:

Дописати коментар