суботу, 3 липня 2010 р.

Київська область очолює рейтинг роботодавців-боржників

Ситуація із затримкою виплати заробітної плати  в Україні не покращується, при  чому найстрімкішу тенденцію до зростання  заборгованості демонструє Київщина
 За даними Державного комітету статистики, від початку року заборгованість з виплати заробітних плат українським працівникам виросла на 28,1% і станом на 1 червня становила 1 887 млрд. грн. Як раніше повідомляв Громадський рух «Разом із тобою», 100 млн. грн. із цієї суми припадає на Київську область, де показник заборгованості зростає найшвидшими в державі темпами – лише впродовж травня поточного року він збільшився більше ніж на третину, а за період від початку року – у 2,2 рази. 
 Переважна частина  боргу припадає на економічно активні  підприємства Київщини, при чому 41% з нього працівники недоотримали ще за попередні роки. Найбільше потерпають від несвоєчасного отримання заробітної плати зайняті у сфері промисловості, сума заборгованості перед якими за травень зросла на 15,6 млн. грн. Як повідомляє облкомстат, із кількості працівників, з якими своєчасно не розрахувались, кожен другий був зайнятий на промислових підприємствах, кожен сьомий – у транспортній галузі та десятий − у будівництві. Подальше накопичення боргів спостерігається в переважній більшості міст та районів області – традиційно лідируюче становище у цьому рейтингу посідають місто Славутич та Іванківський район. 
 На Київщині затриманої роботодавцями винагороди за свою працю досі очікують 6,5% від загальної кількості штатних працівників, зайнятих в економіці області. Кожному із них не виплачено в середньому 2916 грн., при тому, що розмір середньої зарплатні по області за травень становив 2277 грн. Диференційованість розмірів оплати праці за видами економічної діяльності утримується на високому рівні: найвища зарплатня у працівників транспорту (4,2 тис. грн.) та хімічного виробництва (3,9 тис. грн.).
Громадський рух «Разом із тобою» нагадує, що 2 червня поточного року Верховна Рада України ухвалила законопроект встановити граничний термін виплати зарплатні – не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Як бачимо, поки що суттєвих змін таке рішення не спричинило

Немає коментарів:

Дописати коментар