понеділок, 5 липня 2010 р.

Ваш рейтинг, панове міністри !

Всеросійський центр вивчення суспільної думки оприлюднив результати свого соцопитування, мета якого полягала у з’ясуванні ставлення пересічних росіян до роботи міністрів уряду Володимира Путіна. За результатами опитування, яке було проведено в червні 2010 року, найменш популярним урядовцем став міністр освіти та науки Андрій Фурсенко. Негативно діяльність головного російського освітянина оцінили 37 % опитуваних. Друге місця з кінця посів міністр спорту та туризму Віталій Мутко. До його роботи зі знаком “- ” ставляться 31 % з числа опитуваних. Лише 18 % респондентів називають задовільною роботу цього урядовця. Саме Віталія Мутка називають головним винуватцем провального виступу олімпійської збірної Росії на цьогорічній Олімпіаді у Ванкувері на якій росіяни посіли лише одинадцяте загальнокомандне місце. Найбільшою популярністю у російських громадян користується міністр з питань надзвичайних ситуацій Сергій Шойгу. Рейтинг довіри до цього урядовця складає 78 %. Позаздрити довірі співвітчизників до Сергія Кужугетовича можуть президент Росії Дмитро Медведєв, який має у своєму активі 72 % підтримки громадян та глава уряду Володимир Путін, діяльність якого на посаді прем’єра позитивно оцінюють 74 % росіян. 56 % респондентів назвали задовільною діяльність міністра закордонних справ федерації Сергія Лаврова. А трійку ж міністрів, які мають найвищий рейтинг довіри, замикає заступник глави уряду Сергій Іванов. 42 % росіян позитивно оцінюють його роботу на посаді.



На нашу думку, досить цікавими були б результати подібного соціологічного дослідження і в Україні. В уряді Миколи Азарова, який нагадаємо за свою чисельністю є найбільшим у Європі, ймовірно знайшлися б міністри, діяльність яких викликає не лише схвалення, а й розчарування. Якщо казати про рівень довіри до нинішнього Кабінету міністрів, то свою позицію з цього питання висловив прем’єр країни ще у червні цього року. Микола Азаров занепокоєний тим, що близько 50% населення України не довіряє уряду. “… Я для себе бачу інший бік питання - 50% людей не довіряють. Я завжди дивлюся не на плюси, а на мінуси. Виходить, ми щось десь незрозуміло говоримо, якщо 50% - а це багато - нам не вірять”, - сказав глава уряду.



Цікаво було б дізнатися рейтинг довіри, наприклад, до міністра Шуфрича, який невтомно бореться з наслідками повені, яку оцінку за його дії ставлять йому співвітчизники. Досить вагомими були б перші оцінки діяльності економічного блоку уряду. Рейтингові показники того ж віце-прем’єра міністра Сергія Тігіпка імовірно не відображав би високий його результат здобутий на січневих президентських виборах.



Впевнені, подібне соціологічне опитування в Україні підняло б дискусію у суспільстві навколо питання професійності наших урядовців. Деякі з них, дізнавшись оцінку громадян, могли б замислитися над тим, чи справді вони займаються своєю справою.

Громадський рух «Разом із тобою» стоїть на тих позиціях, що влада має враховувати думку громади щодо роботи тих чи інших чиновників на відповідних посадах. Соцопитування могли би якнайкраще сприяти вираженню громадської думки.

Немає коментарів:

Дописати коментар