середу, 21 липня 2010 р.

У супермаркетах столиці збували сир, виготовлений під Чорнобилем, з молока корів, хворих на лейкоз.

На території Київщини в 35 кілометрах від Чорнобиля співробітники відділу ветеринарної міліції виявили підпільний цех з виготовлення сиру. Він розташовувався у будівлі магазину, який з часу чорнобильської аварії, залишився у занедбаному стані. Документів, що дозволяли виробляти відповідну продукцію, у підприємця не знайшлося.

Юлія Сінчак, співробітник прес-служби обласної міліції розповіла, що господар виробництва - 35 річний житель Миколаївської області, який для виготовлення продукту збирав молоко за зараженим радіацією селах Поліського району. Там усі корови хворі лейкозом. Вживання такого сиру, на думку працівниці обласної міліції, може призвести до різних захворювань. За її словами, виробляли сир у непристосованому для того приміщенні, без водопроводу. Пакували у вакуумні упаковки без маркування.

Лейкозний сир протягом року збувався на полиці столичних та обласних супермаркетів. Зараз працівники міліції закрили підпільний цех, а власнику вручили припис про заборону займатися даним видом діяльності. За фактом міліція готує матеріали для передачі їх у прокуратуру.

Громадський рух “Разом із тобою” вважає, що врешті-решт треба почати боротьбу з корупцією у санстанціях та прийняти усіх необхідних заходів, які б унеможливили подібні прецеденти. Хочемо нагадати той факт, що Україна посідає перше місце за рівнем смертності та останнє за рівнем тривалості життя. Кожного року сотні тисяч людей помирають від споживання неякісних продуктів харчування. Статистика говорить, що щороку від різноманітних харчових отруєнь у світі помирає 1, 5 млн. людей. З огляду на ситуацію, яка складається на вітчизняному ринку, аби уберегти себе від небажаних наслідків споживання їжі, ми закликаємо громадян просити у продавців сертифікати про відповідність продукції. Також продавець зобов'язаний мати при собі санітарну книжку зі звітом про проходження медичного огляду для роботи з харчовими продуктами і допуском до цієї роботи. Пам’ятайте, що найдорожчою після життя цінністю у людини є її здоров’я.

Немає коментарів:

Дописати коментар