середу, 21 липня 2010 р.

Київщина ризикнує замерзнути

ДК «Газ України» попередив представників теплокомуненерго Київської області, що якщо вони не погасять борг за газ за попередній опалювальний сезон, із ними не будуть вкладати договори про постачання газу на зиму 2010-2011.
 Станом на 16 липня 2010 року заборгованість підприємств ТКЕ Київської області за газ, спожитий протягом опалювального сезону 2009-2010 рр., перевищує 101 млн. грн. (рівень сплати – 76%). Велика кількість порівняно невеликих компаній-теплопостачальників розраховуються за вжитий для виробництва газ лише на 20-30%. Серед таких підприємств Богданівське комунальне підприємство (25%), Боярське головне виробниче комунальне підприємство (26%), комунальне підприємство Вишгородської міськради (26%), Бучанське сільськогосподарське підприємство (23%) та інші. Вони не лише порушують договірні зобовязання стосовно стовідсоткових розрахунків за газ, але й не виконують стверджені графіки погашення заборгованості і не проводять сплату за блакитне паливо через відповідні рахунки зі спеціальним режимом використання коштів. В той же час, побутові споживачі справно розраховуються за комунальні послуги, зокрема, використане тепло, однак, отримані від населення гроші до ДК «Газ України» не доходять. 
 Загальна заборгованість теплопостачальних підприємств України перед ДК «Газ України» за газ, використаний протягом опалювального сезону 2009-2010 рр. (з 1.10.09), перевищує 2, 46 млрд. грн. Керівництво «Газ України» повідомило, що в разі наявності у підприємств ТКЕ заборгованості за природний газ, використаний від 1 жовтня 2009 року, не буде вкладати із ними договори про постачання газу в новому опалювальному сезоні. Керівникам підприємств ТКЕ області було запропоновано більш активно залучати кредитні тарифи і проводити претензійно-позовну роботу із боржниками. Віце-прем’єр з економічних питань Сергій Тігіпко заявив про плани ввести систему штрафів для боржників за комунальні послуги.
 Нагадаємо, що на минулому тижні Національна комісія з регулювання електроенергетики прийняло постанову про підвищення роздрібної ціни на газ на 50% не лише для населення, що опалює житло газовими колонками, але й для підприємств теплокомуненерго, які постачають в квартири містян гарячу воду і опалення. Постанова набирає сили від 1 серпня. За підрахунками експертів тарифи на опалення і гарячу воду зростуть на 25%. Таке рішення Міністерство палива і енергетики пояснює необхідністю привести ціни на газ до економічно виправданого рівня. Крім того, проблема підвищення цін для населення і підприємств ТКЕ є актуальною для України у зв’язку із різким підвищенням ціни на імпортований природний газ (від $179 за тис.куб.м у 2009 році до $264,4 у першому півріччі 2010 року). Нинішня ціна на газ для підприємств ТКЕ, за оцінками Міністерства, складає 30,5% від її економічно обгрунтованого рівня.
 «Поступове зростання внутрішніх цін на природний газ до економічно виправданого рівня» - це один із обов’язків України перед Міжнародним валютним фондом, який згодився надати країні багатоміліардний кредит для підтримання її економіки. Отже, згідно із новою постановою відпускна ціна на газ для українців залежатиме від наявності або відсутності газового лічильника та середньього річного обсягу споживання блакитного палива.  
 Громадський рух «Разом із тобою» задався питанням: наскільки ж обтяжливим стане для населення введення нових тарифів. Для власників приватних будинків ціна, безперечно, значно зросте. Найпростіший спосіб полегшення нового тягара – замінити старий котел новим, більш відповідним до сучасних вимог: має більш високий коефіцієнт корисної дії за менших витрат палива, тобто, за однокової тепловіддачі споживають вдвічі менше палива. Щоправда, ціна такого котла складає щонайменше 7 000 гривень. Іншим довгостроковим внеском у скорочення енерговитрат може стати утеплення стін, що коштуватиме господарям від 150 грн. за квадратний метр і почне окупатися вже через 3 роки. 
 Що ж до власників квартир у багатоповерхових будинках, за попередніми підрахунками, середній тариф на опалення збільшиться на 73 копійки за квадратний метр, гаряче водопостачання подорожчає на 3,82 грн. за кубічний метр. В той же час, в Міністерстві ЖКГ обіцяють, що підвишення тарифів на природний газ для населення не призведе до збільшення тарифів на водопостачання, водовідведення та утримання будинків. В загальному, власнику однокімнатної квартири доведеться сплачувати за комунальні послуги на 40 гривень більше щомісяця. 

Немає коментарів:

Дописати коментар