понеділок, 12 липня 2010 р.

Не встигли вщухнути пристрасті після фінального матчу чемпіонату світу з футболу у ПАР, як бізнесмени та урядовці взяли до своїх рук калькулятори аби вирахувати суму грошей, яку вдалося заробити на Мундіалі. Таке зовсім скоро чекає на Україну, адже через два роки наша держава разом із Польщею прийматиме чемпіонат Європи. Громадський рух “Разом із тобою” вирішив підрахувати видатки і прибутки африканців і прикинути у скільки ж зможе заробити Україна у 2012-му році.   

Отже почнемо з грошової арифметики Мундіалю. За даними уряду Південної Африки, з державного бюджету на організацію чемпіонату світу з футболу було витрачено 33,6 млрд. південно-африканських рандів. (EUR 3,5 млрд.). Так, витрати на стадіони становили 1,2 млрд. євро. Аеропорт в Йоганнесбурзі обійшовся південно-африканцям у 700 млн. євро. Витрати на безпеку, за словами Бхекі Келі, національного комісару поліції, становили 174 млн. доларів.



Приємно зауважити, що інвестиції вже “відбили”. Міністр фінансів ПАР Правін Гордхан заявив, що прибутки від проведення чемпіонату вже перевищили витрати. Дохід становить 3,9 млрд. євро. Чиновник заявив, що ця сума більша, ніж та, яка пішла на організацію чемпіонату. Урядовець відзначив, що приїзд туристів виявився більшим, ніж очікувався. Африканська земля планувала прийняти близько 200-300 тис. туристів, але вже зараз можна казати про пів мільйона. Крім цього чемпіонат світу посприяв створенню в ПАР додаткових 130 тис. робочих місць.


У свою чергу, Бразилія, яка вже перейняла естафету від ПАР, готова витратити на проведення домашнього чемпіонату світу у 2014 році ще більше — до 5 млрд. доларів. 

А що ж у нас? У 2010 році Україна на підготовку до Євро 2012 планує витратити понад 26 млрд. грн. Про це заявив віце-прем’єр-міністр з питань підготовки та проведення змагання Борис Колесніков. Тільки на оновлення електротранспорту у містах, що прийматимуть матчі, держава планує витратити 1 млрд. грн. На гарантування безпеки під час форуму витрати становитимуть 1,52 млрд. грн. Ці гроші мають піти на закупівлю необхідної техніки, устаткування, на навчання представників правоохоронних органів іноземними мовами. Столиця виділяє на Євро більше 27 мільярдів гривень. Щоправда, з цієї суми лише близько 7 млрд. грн. йдуть з міського та державного бюджетів, а решта — кошти інвесторів. Майже у 700 млн. євро обійдеться будівництво і реконструкція українських футбольних арен. У 217 млн. євро має обійтися реконструкція арени, де має пройти фінальний матч турніру — НСК “Олімпійський”. Львівський стадіон обійдеться державі в 1,7 млрд. грн. Колесніков говорить, що на підготовку чемпіонату вже витратили 4,5 млрд. грн, а до кінця планується витратити ще 6 млрд. грн.



Але незважаючи на такий колосальний обсяг інвестицій заробити, чи хоча б відбити вкладені кошти, ми, на жаль, не зможемо. УЕФА розраховує на доходи від Євро 2012 у сумі 1,3 млрд. Євро. А ось наша влада, взагалі, не змогла підрахувати скільки ж держава заробить. На минулому тижні в інтерв'ю одному з видань профільний віце-премьєр Борис Колесніков лишень наголосив, що за його прогнозами прибутки України від Євро будуть нижчими, ніж витрати, але біди в цьому не побачив...

Немає коментарів:

Дописати коментар