середу, 14 липня 2010 р.

На Київщину чекає бідна і голодна осінь ?..

Проливні дощі, які ллють, як і з відра майже кожного дня, та нестабільність і так крихкої української економіки, завдали уже не мало бід для Київської області. Лиха, які звалилися на голови мешканців столичного регіону, змусили фермерів призупинити жнива. Фермери б'ють на сполох: врожайність зернових буде нижчою за минулорічну на 20-40%. Зважаючи на це Громадський рух “Разом із тобою” вирішив проаналізувати чи буде Київщина з харчами і в яку ціну ці харчі обійдуться простим громадянам.

За інформацією Валерія Куліча, директора агропідприємства "Форсаж”, яке закупає та поставляє зерно в чорноморські порти для подальшого експорту, ріпак купуватимуть приблизно по 2600 гривень за тонну зерна, що на 15% дорожче ніж минулого року. Соняшник коштуватиме близько 3000 грн. за тонну, що у півтори рази дорожче, ніж минулоріч, коли за тонну платили 1970 грн. Ціна на кукурудзу в найближчі два-три місяці коливатиметься в межах 1200 грн. за тонну – рік тому за неї давали 900 гривень. Але, зауважимо, що цей прогноз робився без урахування тенденцій нинішнього дощового липня і без розрахунків на зниження врожаю, в порівнянні з минулим роком. Таким чином, аналітики сходяться до думки, що ріст цін може значно перевищити дані прогнозні показники.

Не додає оптимізму і повальний ріст цін на іншу групу харчових продуктів, а також на товари широкого вжитку та послуги. Отже, те що нині робиться на економічному ринку не може не хвилювати. За січень-червень поточного року тільки на Київщині продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали на 4,9%. Найбільше на 28,6% та 18,3% зросли в ціні овочі та цукор. На 15,1 -4,0% стали дорожчими кисломолочна продукція, сири, фрукти, маргарин, масло, риба та продукти з риби, м’ясо птиці, олія та хліб. Алкогольні напої та тютюнові виросли стали дорожчими на 8,1% у т.ч. тютюнові вироби – на 10,8%, алкогольні напої – на 5,0%.

На 0,5 % підскочили до того ж ціни на житло, воду, газ, електроенергію та інші види палива. Підвищення цін у сфері охорони здоров’я на 1,9% зумовлене зростанням вартості санаторно - курортних (на 9, 8%) там амбулаторних послуг (на 1,3%). Зростання цін та транспорт у цілому на 4,0% відбулося передусім за рахунок подорожчання палива та мастил (на 10,9%).

Всі ці цифри жахають. З огляду на безурожайне літо, тотальний ріст цін та зниження купівельної спроможності населення, нинішня осінь може виявитись для Київщини в край важкою, ну а холодна зима, взагалі, випробуванням на витривалість. Сподіваємося, що керівництво регіону зробить кроки, аби мінімізувати ризики для населення, в іншому випадку може дійти і до голодних бунтів. Але будемо оптимістами, адже нове керівництво заявило, що будує Україну “для людей”.

Немає коментарів:

Дописати коментар