вівторок, 27 липня 2010 р.

В Україні гинуть віковічні дерева

Міська рада м. Яготина відмовилася надати заповідний статус 700-річному дубу-патріарху, який рішенням Київської обласної ради від 10 березня 1994 року зарезервований для оголошення ботанічною пам’яткою природи. Тепер найдавніший на Київщини і один із найстаріших в України дуб можуть зрубати під корінь через те, що дерево заважає власниці однієї із місцевих приватних садиб.
 22 липня 2010 року, у м. Яготин сесія міської ради вирішувала подальшу долю найстарішого дуба, який зростає на території Київської області. Дуб-партіарх орієнтовним віком 700 років зростає на приватній садибі Катерини Марусецької по вул. Незалежності, 55 у м. Яготин. Через значний вік дерева, напередодні внаслідок буревію від дерева відламалася велика гілка і впала на дах житлового будинку пані Марусецької. Це стало причиною пошкодження покрівлі даху будівлі. Така ситуація виникла вдруге - минулого року велика гілка, що впала з дерева, також пошкодила дах будинку. Торік гроші на відновлення даху були передані пані Марусецькій Київським еколого-культурним центром, цього року – Київською ландшафтною ініціативою. Ці громадські організації опікуються збереженням багатовікових дерев – їх лікуванням та наданням їм заповідного статусу.
 Незважаючи на благодійну допомогу зазначених організацій у відшкодуванні збитків після пошкодження покрівлі будинку, власниця садиби на сесії міської ради виступила із пропозицією зрубати найстаріший дуб в Київській області під корінь. Як не дивно, таку позицію пані Марусецької підтримали не лише її сусіди, а і депутати Яготинської міської ради. Жоден депутат не заявив на сесії міської ради, що рубати вікове дерево – це не лише безвідповідально, але й аморально. Внаслідок засідання депутати вирішили позбавити дерево статусу заповідного об’єкту. Найближчим часом, для забезпечення безпеки людей, які проживають поблизу дуба-велетня, буде проведено обрізання великих гілок.
 Громадський рух «Разом із тобою» вважає, що кожне багатовікове дерево є унікальним національним надбанням українського народу. Вони є унікальними живими свідками всієї історії України, починаючи з ранньої Київської Русі і язичницьких часів, і мають величезну екологічну, патріотичну, етичну, естетичну, меморіальну цінність. Давні дерева є свого роду корінням нації. Однак, незважаючи на те, що такі дерева потребують пильної і ретельної турботи держави, вони, за рідкісним винятком, не мають огорож, охоронних знаків, страждають від хвороб, туристів і ударів блискавок, грунт навколо них не підживлюють, тріщини у стовбурах вчасно не лікуються. Все це може призвести до повної втрати цих унікальних дерев вже у найближчий час.
 Згідно із результатами минулорічного всеукраїнського перепису найстаріших дерев України, в Київській області знаходиться 10 давніх дерев, що вже отримали заповідний статус, і було виявлено ще близько 5, які досі не охороняються. «Випадків загибелі віковічних дерев у Київській області досить багато, - розповідає Катерина Борисенко, головний спеціаліст відділу біоресурсів та природно-заповідного фонду Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Київській області. – Проблема в тому, що про старі дерева ніхто часто не знає і, відповідно, не дбає. Ми намагалися підключати громаду, публікували в районних та обласних газетах статті із закликами повідомляти про незахищені багатолітні дерева, однак жодного відгуку досі не отримали. Що ж до ситуації в Яготині, то в цьому містечку росте два віковічні дуби, які є найстарішими на Київщині, кожне з них має давню історію і є частиною культурної спадщини краю. Тому їх збереження і надання їм заповідного статусу є питанням не лише турботи про природу, але справою національної честі».
У всіх розвинених європейських країнах до вікових дерев ставляться шанобливо і уважно: їх заповідають і дбайливо лікують, влаштовують фестивалі і конкурси, обираючи національні дерева-довгожителі, вони є улюбленим місцем відвідин туристів. Так в країнах, які мають меншу площу, узято під охорону вікових дерев більше, ніж в Україні, наприклад, 22 тис. заповідних дерев у Великобританії, а до 2010 р., планується довести цю цифру до 100 тис. дерев. В той же час в Україні охороняється лише 2600 вікових дерев. У європейських країнах кожне тисячолітнє дерево щорічно оглядається, лікується і є предметом гордості місцевого населення і властей. Всі дерева мають підставки під гілки, тому не загрожують громадянам і не руйнують будівель.
 Одне ж із найстаріших дерев України, більше ніж 1000-літній Юзефінський дуб перебуває у вкрай поганому стані, неодноразово страждав від ударів блискавки і нині знаходиться на межі загибелі. 600-річна липа на Чернігівщині загинула через відсутність підпір, 700-річний дуб під Черкасами підпалили туристи, в рекреаційній зоні Житомирської області лісники вирубають більш ніж столітні дерева. А на дубі Залізняка в Черкаській області регулярно проводяться тренування і змагання з лазання по деревах.
 Громадський рух «Разом із тобою» вважає, що необхідно оголосити ботанічними пам'ятками природи місцевого значення всі досі не заповідані багатовікові дерева, що забезпечить їх охорону від хвороб та недбалого ставлення громадян. Кожне із таких дерев повинне мати огорожу та охоронний знак, а також щорічно оглядатися фахівцями. Крім того, ми закликаємо всіх, хто знає про існування давніх дерев поблизу свого місця проживання, обов’язково повідомляти в обласний відділ охорони навколишнього середовища, аби фахівці могли взятии їх під свої опіку.

Немає коментарів:

Дописати коментар