понеділок, 2 серпня 2010 р.

2 серпня – день Святого пророка Іллі

Громадський рух «Разом із тобою» щиро вітає українців із останнім літнім релігійним святом – днем Святого Іллі!
 Грізний старець Ілля в давнину вважався повелителем дощів, грому і блискавок. За давніми віруваннями він, сердитий та строгий, роз’їжджає на своїй колісниці і карає неправедних. Одночасно Ілля уособлює щедрість і родючість. Його молитви, згідно із Святим Письмом, повертали людей до життя. Сам Ілля – єдиний із пророків, що живим був взятий у Царство Небесне і єдиний із старозавітних пророків, якого визнає православна церква. Перша церква, збудована у Києві ще за часів князя Ігоря, була названа на честь пророка Іллі.
Святий пророк Ілля родом із Палестині ІХ століття до Різдва Христового. За преданням, що дійшло до нас від святого Епіфанія Кіпрського, коли майбутній пророк народився, його батько побачив таємниче видіння, що мужі благообразні вітали немовля, пеленали його вогнем і живили полум’ям.
На день пам’яті Іллі традиційно йде дощ. Він вважається благодатним, і, якщо вмитися ним, то можна зцілитися від хвороб і прокази. Від цього дня встановлюється помірне тепло, світловий день скорочується, а ніч – подовжується: «З Ілліна дня ніч довга, а вода холодна». На Іллю звичайно бувають «горобині ночі» із блискавками та громом. Після цього дня перестають купатися: «Ілля воду остудив», «До Іллі мужик купається, а з Іллі з водою прощається». З’являються перші ознаки наближення осені – разюча різниця між температурами ночі і дня. В цей день випікали урочистий хліб – караван із першого врожаю, який розрізали і роздавали строго у порідку від старшого «батюшки-пахаря» до наймолодшого члена сім’ї.

Немає коментарів:

Дописати коментар