понеділок, 2 серпня 2010 р.

Через задимлення киянам знову не вистачить захисних масок?

Столиця і область вже третю добу затягнуті аномальним білим димом, що утруднює дихання і викликає резонні питання щодо впливу такого повітря на здоров’я людей.
 На ранок понеділка мешканці деяких районів Києва побачили зі своїх вікон задимлене місто. Особливо тяжко довелося Дніпровському, Солом’янському, Голосіївському, Печерському районам. Як уточнили в ГУ МНС у Києві, задимленості у столиці немає, а спостерігається звичайний ранковий туман. Тим часом практично вся територія столиці протягом цілого дня оповита серпанком із характерним запахом. На вулицях Києва звідусіль вже чутно скарги на головний біль та загальну слабкість. Громадський рух «Разом із тобою» вирішив поцікавитися, наскільки шкідливим є дим, що оповів столицю. 
 Як нам стало відомо, дим від торф’яників є особливо небезпечним для людей, які страждають хворобами системи органів дихання, пенсіонерів, вагітних, та маленьких дітей. Мікрочастинки, а саме вуглець та чадний газ, які утворюються у продуктах згоряння, проникають у дихальні шляхи та викликають подразнення. Від диму страждають не лише бронхи та легені, але й шкіра. Симптоматика отруєння дуже проста — задуха, загальна слабкість тіла, підвищене серцебиття, головний біль. Медики попереджають, якщо ви відчули, що на задимлених вулицях вам стає зле — не зволікайте ідіть додому і спробуйте отримати бодай телефонну консультацію лікаря. 
 Примітно, що українські органи влади (як і у випадку з грипом) поки що офіційно не реагують і не дають рекомендацій населенню, як і що треба робити під час задимлення. Щоправда аналогічна ситуація відстежувалася і в сусідній Російській Федерації, в центральній частині якої у зв’язку із горінням торф’яників вже кілька днів як введено надзвичайний стан. Інформація про отруєних, з офіційних джерел ледь просотується. Єдине, що ми змогли знайти так це пораду спеціалістів московського управління екології, які радять громадянам утримуватися від виходу із дому і закривати всі вікна. Натомість блогосфера рунету майорить подробицями життя у чаду. За словами мешканців задимлених областей Росії, дихати «білим» повітрям доволі важко, а від нав’язливого запаху гарі врятуватися практично неможливо. Наслідком таких атмосферних умов стає різке погіршення самопочуття населення. В свою чергу, на території постраждалих областей розпочалася паніка: росіяни масово вишиковуються у черги біля аптек і скуповують марлеві пов’язки, на вулицях міст людей значно поменшало, в громадському транспорті порожньо, а вікна будинків щільно зачинені.
 Наразі в Україні подібної ситуації поки що не спостерігається, щоправда, найбільш завбачливі українці вже потурбувалися про своє здоров’я. Журналісти Громадського руху поспілкувалися із працівниками однієї зі столичних аптек і виявили, що респіраторні пов’язки раптово почали користуватися попитом. За 15 хвилин нашої розмови троє людей звернулося за цим специфічним товаром. Правда, аптекарі запевняють, що товар поки не став дефіцитним.
 Проте чи довго протримається така ситуація (згадаймо ж знову історію із грипом) ні аптекарі, ні лікарі спрогнозувати не можуть. Єдиний, але не дуже втішний, прогноз дають МНС-сівці, за словами яких, тотальна спека лише під`южує пожежі. За найписимістичнішими прогнозами дим навколо обласних центрів в центральній частині держави буде кублитись ще мінімум п'ять-сім днів.
 Громадський рух «Разом із тобою» радить всім дивитися на ситуацію з оптимізмом, вірити в сили МНС та берегти себе.

Немає коментарів:

Дописати коментар