середу, 18 серпня 2010 р.

22 серпня мешканці Землі стануть екологічними банкрутами

За інформацією екологів, за кілька днів, 21 серпня, жителі Землі витратять всі природні багатства, який планета надала у їх розпорядження. Про це повідомляє італійська газета La Repubblica.

Такий висновок зробили фахівці незалежної міжнародної організації Global Footprint Network, що протягом багатьох років підраховує вплив різних способів життя на навколишнє середовище. «Люди витратили воду, яка спонтанно поновлювалася у водоймищах, траву, яка росте на пасовищах, рибу з морів і озер, урожаї з родючих земель, дари лісу. Одночасно закінчився корисний простір для зберігання відходів, починаючи з парникових газів, що породжують кліматичний хаос». Як повідомляють експерти організації, екологічна криза планетарного масштабу спричинена тим, що природа не встигає відновлювати свої ресурси у тому темпі, що їх використовує людина.

Як відзначає організація, з 22 серпня треба оголосити людей екологічними банкрутами. Проте, оскільки докорінно змінити спосіб життя неможливо, а альтернативи не реалізуються, люди вирішуватимуть проблему, передаючи векселі своїм онукам, тобто, відсовуючи проблему у майбутнє. «Ми братимемо воду, яка тече у підземних шарах, у тих, які не живляться дощами. Ми активізуватимемо пасовищне скотарство, жертвуючи полями і луками на догоду пустелям. Ми спустошимо моря і річки, виловлюючи більше риби і морепродуктів, ніж дозволяє природне відтворення. Ми продовжуватимемо втрачати кожної хвилини лісові угіддя, що дорівнюють за площею 65 футбольним полям. До того ж ми дозволимо парниковим газам захопити атмосферу, і вони обрушуватимуть тепло на наші голови, сприяючи виникненню більш частих повеней і пожеж», - зазначається у статті.

На думку італійського ученого Роберто БРАМБІЛЛІ, щоб почати знижувати наш вплив на навколишнє середовище, потрібно небагато: їсти менше м`яса, іноді їздити на велосипеді або на метро, а не на автомобілі, використовувати відновлювані джерела енергії.

Також слід брати приклад з китайців та індусів, які використовують лише необхідне, і залишають більше половини ресурсів планети у розпорядження інших видів. Інакше, для задоволення наших потреб в їх нинішньому обсязі потрібна буде планета, у півтора рази більша за Землю, робить висновок організація.

Раніше Global Footprint Network підрахувала: якби всі люди жили як американці, потрібно було б чотири планети, подібні до Землі. Тоді дослідники вивчили ситуацію більш, ніж у 100 державах. З`ясувалося, що 80% країн споживають більше, ніж здатна дати їх власна територія. Вони спустошують свої запаси, ввозять ресурси з-за кордону і активно забруднюють океан і атмосферу.

Європеєць в середньому споживає і викидає удвічі менше, ніж американець, проте у довгостроковій перспективі і це непосильний для планети вантаж. Найменше споживають і забруднюють навколишнє середовище жителі бідних країн, таких як Малаві, Гаїті, Непал або Бангладеш.

Як раніше повідомляв Громадський рух «Разом із тобою», Україна за фактичними та абсолютними величинами викидів парникових газів входить у двадцятку найбільших забруднювачів атмосфери у світі. Так, ми мусимо нести безпосередню відповідальність за глобальні екологічні проблеми катастрофічного масштабу. Україна не має широкої екологічної програми, яка б дозволила суттєво зменшити рівень систематичного забруднення довкілля, проте кожен громадянин може внести свою частку у збереження навколишнього середовища. Не дарма ж акуратна і культурна Європа приносить природі вдвічі менше шкоди, ніж вередлива Америка.

Немає коментарів:

Дописати коментар